Racija u radionici lažnih meduza, na tržištu već 10 tona

Policija u istočnoj Kini izvršila je raciju u radionicama za proizvodnju veštačkih meduza, potvrdili su policijski izvori i naglasili da se na slobodnom tržištu trenutno nalazi oko 10 tona ovih falš mekušaca.

Meduza je veoma popularna hrana u Kini i služi se kao salata ili predjelo, posebno duž južne i istočne kineske obale, prenosi BBC.

Jedan od uhapšenih proizvođača je otkrio policiji da se lažne meduze proizvode mešanjem tri hemikalije: alginska kiselina, amonijumski gustin i kalcijum-hlorid. Policija u svom izveštaju navodi da ove meduze sadrže prekomernu količinu aluminijuma, čak osam puta veću od količine dozvoljene kineskim zakonom.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da ova količina aluminijuma može da dovede do oštećenja kostiju i mišića, nervnih oštećenja čak i oštećenja memorije.

Ministarstvo apleuje na sve trudnice, starije građane i decu koji imaju naviku da jedu meduze, da se hitno jave svom lekaru.

Iako prirodne meduze ponekad mogu biti otrovne, smatraju se delikatesom u Kini, vrlo su ukusne, a i dobar su izvor kolagena.

Privrednik koji se bavi uzgojem meduza kaže da je jasno zašto su napravili lažnu verziju, jer za odgoj pola kilograma ovog mekušca potrebno je najmanje 40 dana.

Kineska policija je na svom sajtu upozorila građane da veštačke meduze mogu da prepoznaju po tome što im je slabiji ukus, blaži miris, lako se kidaju, a struktura podseća na selotejp.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.