Poljski student podmetnuo bombu u pun gradski autobus

Jedan 22-godišnji student iz Poljske podmetnuo je bombu domaće izrade u gradski autobus u Vroclavu.

Direktor poljske policije Jaroslav Šimčik rekao je da se student savršeno spremio za zločin i da je nameravao još da ubija.

Kamera u autobusu snimila je studenta 19. maja kako ostavlja drečavu najlon kesu u kojoj je bila bomba domaće izrade i izlazi iz autobusa. Poljska policija ga je, posle pet dana potrage, uhapsila u porodičnoj kući u Lubuskom vojvodstvu, na zapadu Poljske, a istog dana je tokom pretresa njegovo stana u Vroclavu našla lonce od kojih je nameravao da napravi nove bombe.

"Bio je potpuno zatečen. Nije uopšte očekivao policiju, niti da će biti uhapšen. Bio je uveren da je dobro pripremio zločin i zatro sve tragove", rekao je Šimčik.

U eksploziji bombe u Vroclavu lakše je povređena jedna prolaznica pošto je šofer, kada mu je jedna od putnica donela sumnjivu kesu, shvatio da je to bomba, zaustavio autobus i brzo je izneo napolje, gde je eksplodirala. Bomba je eksplodirala pre vremena, pošto je bombaš, prema tvrdnjama stručnjaka, upotrebio lošu zapaljivu smesu.

Policija će saslušati studenta, koji do tada nije dolazio u sukob sa zakonom. Prema nezvaničnim informacijama, on je priznao krivicu, a za to delo mu preti od 12 do 25 godina zatvora, a možda čak i doživotna robija, pošto je hladnokrvno čekao da se autobus napuni putnicima i planirao da bomba eksplodira u popodnevnom špicu u centru grada.

Eksperti veruju da mu je za napad kao inspiracija poslužio teroristički atentat na maraton u Bostonu 2013. godine, pošto je bomba napravljena od ekspres lonca, komada metala i eksera, verna kopija bombi koje su korišćene u tom napadu braće Carnajev.

  • mrva

    25.05.2016 21:19
    Da nije slučajno, mislim sasvim slučajno... ortodoksni* musliman? Ta eventualna veza, religije i nasilja bi strašno iznenadila, ali da se ipak proveri...?

    *da se razumemo, ortodoksni (ekstremni, fundamentalni..) znači samo da knjigu koju čita (Kuran, Biblija itd) shvata doslovno, što bi trebalo i da ga čini većim vernikom od onih koji štivo prilagođavaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.