Pariz zabranjuje automobile stare 20 godina

Vlasti u Parizu žele da smanje zagađenje pa su krenule koracima holandskih i nemačkih vlasti i zabranile korišćenje automobila starih 20 godina.

U Parizu je zabranjeno korišćenje automobila koji su prvi put registrovani pre 1997. godine. Vlasnicima je dozvoljeno da voze svoje automobile samo vikendom. Od 2020. godine će zakon biti stroži tako da će radnim danima u grad biti dozvoljen ulazak samo automobilima registrovanim nakon 2011. godine.

U Parizu je zabranjena vožnja autobusa starijih od 15 godina. Ljubitelji klasičnih automobila će takođe moći da voze svoje ljubimce vikendom, kada je promet ređi.

Francuski portal Le Monde piše da ovaj zakon obuhvata 10 odsto svih vozila u Parizu. Svi drugi automobili će biti svrstani u šest kategorija zavisno o godini proizvodnje i standardima emisije štetnih gasova. Vozila proizvedena pre 1997. godine će biti svrstana u sedmu kategoriju i neće moći da se koriste radnim danima.

Novi zakon se odnosi i na motocikle tako da u Grad svetlosti ne mogu ulaziti oni koji su proizvedeni pre 1. juna 1999. godine.

  • zivan

    05.06.2016 13:50
    Opet ce se u Srbiji uvecati uvoz sve jeftinije starudije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet