"Evropa dobija novu suverenu državu"

Lider španske pokrajine Katalonije Karlos Pudždemon rekao je da će 2017. proces odvajanja Katalonije od Španije ući u fazu iz koje više neće biti povratka.

Time će Evropa dobiti novu suverenu državu, dodao je on.

"U 2017. će nezavisnost ući u fazu nakon koje više nema povratka zbog demokratske odluke građana. Naš zadatak je da pripremimo sve za taj trenutak", rekao je Pudždemon u razgovoru za španske novine, prenosi Hina.

U septembru je na regionalnim izborima pobedila koalicija desnih i levih stranaka "Zajedno za Da" koja je u roku od 18 meseci najavila odcepljenje pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika.

Prošle nedelje je u katalonskom parlamentu izglasano stvaranje katalonske agencije za socijalnu zaštitu, što je označeno prvim zakonom prema stvaranju samostalne države. Preostala dva područja koja nameravaju promeniti novim zakonima su poreski sistem koji više ne bi bio u nadležnosti Španije i pravosuđe.

U katalonskom parlamentu je 72 od 135 zastupnika za stvaranje republike Katalonije.

"Pre 2012. u parlamentu nas je bilo samo 12 zastupnika za nezavisnost. Sada nas je 72, što je jasna većina", rekao je Pudždemon koji je u januaru proglašen predsednikom.

"U društvu postoji jedna većina koja još uvek nije toliko velika da jednostrano proglasimo nezavisnost", dodao je.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala jednostrano odcepljenje Kosova od Srbije.

Ovog meseca u Španiji se održavaju novi parlamentarni izbori nakon što četiri vodeće stranke nisu uspele da formiraju vladu posle izbora u decembru.

"Nakon tih izbora želimo da čujemo predlog buduće španske vlade o organizovanju referenduma u Kataloniji. Slušaćemo predloge, ali od referenduma ne odustajemo", izjavio je Pudždemon.

Od četiri vodeće stranke samo Podemos (Možemo), stranka koja se protivi merama štednje, podržava ideju o organizovanju referenduma po uzoru na referendum u Škotskoj useptembru 2014. godine.

"Na putu prema nezavisnosti mora proći voz s mnogo vagona, u koji mora stati mnogo putnika. Ali to je voz koji ide u jednom smeru", rekao je Pudždemon.
 

  • Znak

    07.06.2016 08:53
    za nas
    Kada, ako, to prođe Voša je sledeća...
  • zivan

    06.06.2016 23:06
    Moguc rasplet spansko- katalonskih odnosa, mada ce se EU protiviti, jer se time otvaraju mogucnosti osamostaljenja za mnoge regione naglasenog identita, razlicitog od odentiteta drzave kojoj trenutno pripadaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.