Ostavka guvernera Tokija, državnim novcem plaćao letovanja

Gradska skupština Tokija prihvatila je danas ostavku guvernera Tokija Jošija Masuze zbog umešanosti u finansijski skandal i optužbi da je zloupotrebio državna sredstva u privatne svrhe.
Masuze je optužen da je koristio državni novac za porodična letovanja, kupovinu umetnina i za druge privatne troškove. Ostavka guvernera stupiće na snagu 21. juna.
 
Nije jasno kako će odlazak prvog čoveka japanske prestonice uticati na organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju. Njegov prethodnik Nakoji Inose, koji je odigrao ključnu ulogu u dobijanju Olimpijade 2020. godine, takođe je podneo ostavku zbog finansijskog skandala.
 
Inose je podneo ostavku u decembru 2013. godine zbog skandala sa zajmom od 50 miliona jena (480.000 evra) koji je dobio tokom predizborne kampanje za guvernera. On je proveo samo 372 dana na čelu Tokija.
 
Masuze, bivši ministar zdravlja, lako je u februaru 2014. godine pobedio na izborima u Tokiju. On je tada obećao uspešno održavanje Olimpijskih igara 2020. Uspeo je, kako se navodi, da značajno smanji visoke cene organizacije Olimpijade i insistirao je da se neki događaji presele na stadione i objekte izvan glavnog grada, umesto zidanja novih terena u Tokiju.
 
Njegovi problemi počeli su nakon otkrića da je odsedao u skupim hotelskim apartmanima na račun poreskih obveznika. Takođe je utvrđeno da je guverner Tokija redovno vikendima koristio službeni automobil za privatna putovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.