Vrhovni sud SAD blokirao Obamin imigracioni program

Vrhovni sud SAD blokirao je danas imigracioni plan predsednika Baraka Obame koji je trebalo da zaštiti od deportacije milione ilegalnih imigranata u SAD.

Sudije Vrhovnog suda su glasale nerešeno, četiri prema četiri, za predsednikov plan, čime se on praktično blokira do kraja Obaminog predsedničkog mandata.

Time ostaje da važi presuda nižeg suda, u ovom slučaju saveznog apelacionog suda u Nju Orleansu. Taj sud je naveo da Obamina administracija nije imala dovoljno ovlašćenja da, bez odobrenje Kongresa, donese mere da zaštiti do četiri miliona imigranata od deportacije i da im pruži mogućnost dobijanja radnih dozvola.

Obama je najavio ovaj program u novembru 2014. Žalbu na taj plan uložilo 26 američkih država u kojima dominiraju republikanci kao i republikanci u Kongresu, gde su takodje većina.

Presednik Obama izrazio je žaljenje danas zbog "frustrirajuće" odluke Vrhovnog suda, koja je de fakto blokirala njegovu imigracionu politiku, i ocenio da  će ta odluka biti teška za milione ljudi.

"Ova blokada ne samo da odlaže reforme već nas sprečava da budemo u zemlji u kakvoj bi želeli da budemo", rekao je Obama izjavi iz Bele kuće posle glasanja Vrhovnog suda.

Nerešeni rezultat glasanja osam sudija moguć je zbog smrti devetog sudije Vrhovnog suda Antonin Skalije, što je ostavilo upražnjeno mesto koje još nije popunjeno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.