Netanijahu optužio Abasa da poziva na krvnu osvetu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da podstiče krvnu osvetu.

On je naveo jer je Abas pred evropskim poslanicima u Briselu rekao da su "izraelski rabini pozvali da se otruje palestinska voda".

"Pre samo nedelju dana, jedan broj rabina u Izraelu je objavio i to jasno, zahtev da njihova vlada otruje vodu da ubije Palestince. Nije li to jasno huškanje da se počini masovno ubistvo protiv palestinskog naroda?", rekao je Abas, kako su preneli izraelski mediji.

Abasu su poslanci EU aplaudirali posle govora, a on nije pomenuo izvor te informacije, niti je bilo dokaza tokom protekle nedelje da je bilo koji izraelski rabin pozvao da se otruje palestinska voda.

Takođe je rečeno da Izrael čeka dan "kada će Abu Mazen prestati da širi laži i da se bavi huškanjem", a do tada će "nastaviti da se brani od palestinskog podsticanja na nasilje koje motiviše akte terora".

Izveštaji o navodnoj naredbi rabina pojavili su se u nedelju, kada je turska novinska agencija Anadolija objavila da je "rabin Šlomo Mlma, predsedavajući Saveta rabina u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali" objavio savet da se jevrejskim naseljenicima dopusti takva akcija.

Istog dana je palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova na svom vebsajtu objavilo da je to bio poziv na trovanje vode od strane rabina Mlmada i tražilo da se uhapsi.

Strani mediji nisu mogli da nađu nijednog rabina koji se zove Mlma ili Mlmad i ustanovili da u Izraelu nije prijavljena organizacija koja se zove Savet rabina na Zapadnoj obali.

Jevreje optužbe o trovanju vode podsećaju na 14. vek, kada je kuga zavladala Evropom i kada su se pojavile lažne optužbe da su oni tome krivi jer namerno truju izvore. To je dovelo do masakra pripadnika jevrejskih zajednica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet