Rusi napravili najmanji bacač granata na svetu

Proizvodnjom najmanjeg višenamenskog bacača granata na svetu, Nacionalna garda i snage za specijalne operacije Ministarstva odbrane Rusije dobile su kompaktno, ali veoma moćno oružje, koje spada u klasu "džepne artiljerije", prenosi "Izvestija".

Ubojito jurišno oružje omogućava pružanje vatrene podrške u različitim uslovima borbe, a može se koristiti i u svako doba dana, čak i pri smanjenoj vidljivosti. Novo univerzalno oružje nosi naziv "Bur" i već je uspešno prošlo sva testiranja, prenosi Sputnjik.

Baziran je na istom konceptu kao i „RPO-M“, ali je znatno lakši i manji, zbog čega je mnogo prigodniji za pešadiju i specijalne jedinice. Zahvaljujući poboljšanjima, može da se koristi i unutar zgrada, sa minimalmom dozvoljenom zapreminom korišćenja od 30 kubnih metara, što je jednako sobi površine oko 16 kvadratnih metara.

Efikasnost "Bura" je dokazana i praktično na strelištu i već je, prema navodima proizvođača - Tulskog konstruktorskog biroa "Šipunov" - primljeno u sastav naoružanja antiterorističkih jedinica.

Trenutno postoje dva tipa municije za "Bur". Visokoeksplozivna, razorne snage jednake snazi oko šest kilograma TNT eksploziva, i visokoeksplozivna fragmentirajuća (rasprskavajuća). Masa bacača sa bojevom granatom iznosi samo 3,5 kilograma, a dužina 74,2 centimetra. Veoma je efikasan pri dometu do 650 metara, ali može da dobaci i do 950 metara.

Eksperti navode da ova "džepna artiljerija", prema svojim tehničkim karakteristikama, nije nimalo inferiorna u odnosu na karakteristike najsavremenijeg oružja iz ove klase, uključujući i one proizvedene u inostranstvu, a u nekim aspektima ih čak i nadmašuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet