Keln: Desetine hiljada na skupu podrške Erdoganu

Desetine hiljada pristalica Redžepa Tajipa Erdogana okupile su se danas popodne u centru nemačkog grada Kelna u znak podrške predsedniku Turske i osude neuspelog puča od 15 jula.
Skup je počeo intoniranjem turske i nemačke himne, kao i minutom ćutanja za poginule u pokušaju državnog udara. Vijorile su se hiljade zastava Turske, a demonstranti su uzvikivali "Da demokratiji, ne puču!", "Mi smo Nemačka!", i "Erdogan borac za slobodu!".
 
Policija je na mestu održavanja skupa preventivno rasporedila 2.700 policajaca. U Kelnu je istovremeno održano nekoliko skupova i protekli su, uz jako prisustvo policije, bez većih incidenata.
 
Do manjeg incidenta došlo je na skupu protivnika Erdogana kojih se okupilo oko 1.300. Među njima su i pripadnici saveza "Keln protiv desnice" kao i pristalice kurdske stranke PKK koja je u Turskoj zabranjena. 
 
Do sukoba je došlo kada se među njih umešala grupa Erdoganovih pristalica koji su počeli da uzvikuju parole. Policija je intervenisala i razdvojila zavađene grupe te se situacija smirila.
 
Policijska vozila i kordon sa psima razdvajali su ovaj skup od mitinga desničara koji su se okupili kod železničke stanice. Desničari su posle razgovora sa policijom odustali od najavljene šetnje.
 
Nemačka je zabranila direktno prenošenje Erdoganovog govora njegovim pristalicama. Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je ranije danas da je Turska zainteresovana da zna pravi razlog odluke nemačkog Ustavnog suda i lokalnih sudova da spreče direktan prenos Erdoganove poruke, izrazivši nadu da će nemačke vlasti "dati zadovoljavajuće objašnjenje".
 
Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je da se političke tenzije u Turskoj ne smeju prenositi na Nemačku, niti se smeju uznemiravati ljudi drugačijih političkih uverenja. U Nemačkoj živi oko tri miliona građana poreklom iz Turske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.