Tinejdžeri oskrnavili kapiju Aušvica

Dvojica 17-godišnjih Portugalaca prošle nedelje oskrnavili su deo Kapije smrti u Aušvicu pošto su na njoj, kao da je to običan zid, ovekovečili svoja imena.

"Dvojicu mladih Portugalaca, učesnike Svetskih dana katoličke omladine u Krakovu privelo je 28. jula obezbeđenje Državnog muzeja Aušvic-Birkenau pošto su ih uhvatili da vandalski oštećuju deo Kapije smrti", kazao je portparol muzeja Bartoš Bartizel.

Mladi vandali priznali su da su hteli da upišu na cigle kapije svoja imena kao dokaz da su bili u Aušvicu.

Kada ih je straža predala policiji i saslušalo tužilaštvo, prihvatili su dobrovoljno kaznu od godinu dana zatvora uslovno sa odlaganjem na tri godine i da budu pod nadzorom, kazao je tužilac Januš Hnatko iz Okružnog tužilaštva u Krakovu.

Portugalci su oskrnavili Kapiju smrti samo dan uoči posete pape Franje Aušvicu.

U logoru Aušvic Birkenau, najvećem nemačkom logoru smrti podignutom u okupiranoj Poljskoj, Nemci su ubili od 1940. do 27. januara 1945. godine kada ga je oslobodila Crvena armija, najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja ali i Roma, sovjetskih vojnih zarobljenika, Poljaka i pripadnika drugih evropskih naroda.

Logor je od 1947. godine pretvoren u memorijalni kompleks i državni muzej.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet