Severna Koreja ispalila raketu u Japansko more

Severna Koreja ispalila je danas balističku raketu u Japansko more, u znak odmazde zbog američkog antiraketnog štita u Južnoj Koreji, saopštili su zvanični izvori u Seulu.

Stejt department je odmah reagovao, navodeći da su SAD "spremne da brane svoje saveznike od napada i provokacija".

Premijer Japana Šinzo Abe ocenio je akt Pjongjanga "skandaloznim" i nazvao ga "ozbiljnom pretnjom po bezbednost zemlje".

Severna Koreja je ispaljivanjem rakete ponovo prekršila rezoluciju Saveta bezbednosti UN, nekoliko nedelja posle nove serije zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Pjongjang je pre dve nedelje ispalio tri balističke rakete, čime su simulirani preventivni nukelarni napadi na južnokorejske luke i aerodrome, u kojima se nalazi američka vojna oprema.

Iako su rezolucijom Saveta bezbednosti UN zabranjeni nuklearni i balistički programi, Severna Koreja i dalje razvija interkontinentalnu raketu za nuklearni napad na SAD, navode stručnjaci.

Vašington i Seul postigli su sporazum o postavljanju antiraketnog štita do kraja godine, zbog pojačanih pretnji Pjongjanga, a američki državni sekretar Džon Keri upozorio je Severnu Koreju na mogućnost uvođenja novih sankcija zbog razvijanja raketnog programa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet