NASA: Los Anđelesu preti jak zemljotres

Los Anđeles će u naredne dve godine skoro sigurno pogoditi jak zemljotres, upozorila je danas američka svemirska agencija NASA. Šanse da se to dogodi su 99,9 odsto, tvrdi NASA.
Iz Laboratorije za mlazni pogon (JPL), istraživačke i razvojne ustanove koja se finansira iz budžeta SAD i NASE, čije je sedište u kalifornijskom gradu Pasadena, upozoravaju da je niz manjih podrhtavanja ispod tla u Los Anđelesu doveo do nagomilavanja pritiska. Pojedini stručnjaci iz NASE smatraju da još postoje ostaci nagomilanog pritisaka, koji će se skoro sigurno ispoljiti pre aprila 2018. 
 
"Dovoljno je energije sačuvano za izazivanje zemljotresa jačine 6,1 do 6,3 stepena Rihterove skale", smatra geofizičarka JPL-a Andrea Donelan. Donelan i njene kolege su, nakon praćenja svih podrhtavanja u Los Anđelesu, došli do zaključka da je veliki zemljotres u tom gradu "skoro neizbežan".
 
Seizmolog Geološkog topografskog instituta SAD Robert Grejvs je, međutim, izrazio sumnje povodom studije JPL-a. On je istakao da ne zna koji je metod korišćen da bi se utvrdila verovatnoća od 99,9 odsto da veliki zemljotres pogodi Los Anđeles.
 
"U suštini, time se govori da će se to (zemljotres) dogoditi. A nivo sigurnosti, prema mojim saznanjima, nije dostižan. Ne možemo nikada biti tako sigurni", poručio je Grejvs.
  • eh

    18.08.2016 21:30
    i opet će se brže oporaviti nego mi od ovih naših diletanata na vlasti i zombi glasača

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet