Sve veći broj beba na Floridi rađa se zavisno od lekova

Sjedinjene Američke Države imaju veliki problem sa zloupotrebom lekova koji se dobijaju na recept, a od kojih ljudi često postanu zavisni.

Sada taj problem sve više utiče i na tek rođene bebe. Prema podacima Agencije za administraciju zdravstvenog sistema, samo na Floridi je broj beba rođenih zavisno od lekova porastao sa 338 u 2005. godini do 2.487 u 2015. godini.

Lekari koji se brinu o novorođenčadima kažu da se bebe koje se rode zavisne od lekova, zbog majčine zavisnosti, često rode prerano, da dosta plaču, imaju malu telesnu težinu i probleme sa nivoom šećera u krvi, između ostalih problema.

Trudnice zavisne od lekova oklevaju da traže pomoć tokom trudnoće jer se boje mogućih kazni i uključivanja socijalne službe. Zbog toga problem najčešće ostaje neprimećen do rođenja bebe. Čak i one majke koje potraže pomoć nemaju zapravo kome da se obrate, jer većina programa koji se bave odvikavanjem od lekova ne žele da prihvate trudnice zbog mogućih rizika za trudnoću.

Tako ovaj problem u najviše slučajeva ostaje nerešen, a posledice trpe tek rođene bebe. Najviše su pogođene žene iz nižeg društvenog sloja, jer zbog nedostatka resursa moraju da čekaju na besplatnu medicinsku pomoć, za koju postoje duge liste čekanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.