Sporazum o uklanjanju svih kasetnih bombi do 2030.

Sve preostale kasetne bombe treba da budu uništene do 2030. godine, saopšteno je u Ženevi gde je postignut međunarodni sporazum o tom pitanju.

Zemlje članice Konvencije o zabrani kasetne municije, potpisane 2008. godine, sada su prvi put odredile rok za uništavanje te vrste oružja koje je ubilo ili osakatilo više od 500.000 ljudi u svetu u poslednjih 50 godina. Predsednik Konvencije Henk Kor van der Kvast pozdravio je odluku i dodao da bi rok do 2030. godine mogao da pomogne međunarodnoj zajednici da uloži dodatne napore da se oslobodi kasetnih bombi, ali što je ranije moguće.

U Ženevi je održan sastanak zvaničnika 119 zemalja članica Konvencije tokom kojeg su države razmenile informacije o količini preostalih kastetnih bombi i primeni sporazuma. Konvencija, koja je 2010. godine stupila na snagu, zabranjuje upotrebu, transfer i skladištenje takvog oružja koje može da se baca iz aviona ili ispaljuje iz artiljerijskog oružja.

Svaka kasetna bomba je posuda, kontejner iz kojeg se u širokoj zoni raseje nekoliko stotina malih bombi, od kojih svaka može i godinama da čeka aktiviranje kada može ubiti ili osakatiti čoveka. Pošto takve bombe ne eksplodiraju čim dodirnu tlo, to oružje predstavlja dodatnu opasnost za zemlje pogođene takvim oružjem i u kojima još postoje i minska polja.

Male bome iz kasetnih projektila su obojene, šarene čime privlače decu kojoj eksplodiraju u lice kad ih podignu s tla.

  • Zivan

    08.09.2016 09:10
    Napokon lepa vest sa medjunarodne scene...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.