Novozelanđani više ne žele kraljicu Elizabetu

Većina stanovnika Novog Zelanda ne želi više britansku kraljicu Elizabetu II na čelu svoje države, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja u toj zemlji.

Prema anketi organizacije Novozelandski republikanci (NZR) koja se zalaže za nezavisnost, 59 odsto građana želelo bi da kraljicu zameni nezavisni šef države, dok bi 34 odsto Novozelanđana volelo da zemlja zadrži status parlamentarne monarhije. Većina onih koji žele nezavisnog predsednika (44 odsto) volelo bi da se on bira demokratskim putem, dok 15 odsto predlaže da predsednika bira novozelandski parlament.

Najnovija anketa pokazuje znatno veću podršku građana za nezavisnost države i primetna je želja za distanciranjem od britanske kraljice koja je zvanično i kraljica Novog Zelanda, zemlje koja ima i dve službene himne, pišu ostrvski mediji. Prema rečima Pitera Hemiltona, direktora NZR, rastu podrške za nezavisnost doprinelo je nekoliko faktora, među kojima su Bregzit, starosna dob kraljice i aktuelna debata o zastavi Novog Zelanda.

Anketa je izazvala debatu, a Šon Palmer, lider monarhista, kaže da se rezultati ankete tumače na pogrešan način jer ne treba u istu grupu stavljati one koji žele nezavisnost i one koji žele direktan izbor predsednika. Premijer Džon Ki smatra da je republika na kraju neizbežna, ali nije želeo da komentariše rezultate ankete.

Kraljicu Elizabetu na Novom Zelandu zastupa generalni guvernet koga ona imenuje na predlog novozelanske vlade. Ona je zvanični šef države Velike Britanije i još 15 zemalja Komonvelta od 6. februara 1952. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.