Hitna sednica SB UN o Siriji završena bez dogovora

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o Siriji završena je večeras bez konkretnog dogovora pošto je Rusija otvoreno kritikovala zvaničnike iz SAD, Francuske i Velike Britanije, koje su sazvale sastanak.

Sve tri zemlje su danas okrivile Moskvu da podržava ofanzivu saveznika, sirijskog predsednika Bašara el Asada, koji je pokrenuo vojnu operaciju da preuzme kontrolu nad pobunjeničkim četvrtima Alepa.

Kada je sirijski ambasador pri UN Bašar Džafari pozvan da se obrati skupu, ambasadori SAD, Velike Britanije i Francuske su napustili sednicu u znak protesta.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin optužio je sirijske pobunjenike da sabotiraju primirje dogovoreno 9. septembra, a zapadnu koaliciju za neuspeh što nije razdvojila pobunjenike od džihadista i drugih terorističkih grupacija na terenu.

"Sada je gotovo nemoguć zadatak postići mir", rekao je Čurkin i dodao da se Rusija i dalje zalaže za prekid vatre i oživljavanje mirovnih pregovora zaraćenih strana.

Francuski ambasador Fransoa Delatr izjavio je da je neophodno odmah primeniti prekid vatre dogovoren uz posredovanje SAD i Rusije, ocenjujući da je to "jedina nada" za mir u Siriji.

Američka ambadorka Samanta Pauel izjavila je pre napuštanja sednice da Rusija "stalno govori jedno a radi drugo". Prema njenim rečima, SAD veruju da je neophodno učiniti sve da se pronađe način za prekid nasilja.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas velike sile da ulože dodatne napore da se "okonča košmar" u Siriji. "Koliko će još dugo oni koji imaju uticaja (na konflikt) dozvoliti da se nastavi takva okrutnost", rekao je Ban uoči hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN o situaciji u sirijskom gradu Alepu.

U Alepu su danas nastavljene borbe, a od isteka primirja pre nedelju dana u tom gradu i okolini je stradalo više od 200 civila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.