Izbori u BiH: Pobeda SNSD-a, težak poraz SDA

Na izborima za gradonačelnika Banjaluke u nedelju je, prema nezvaničnim podacima stranaka s terena, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić pobedio protivkandidata iz Saveza za promene.

SNSD je odneo pobedu na izborima za gradonačelnika Zvornika, a kandidat te stranke Luka Petrović vodi i u trci za gradonačelnika Trebinja.

Prema nezvaničnim podacima, kandidat SDS-a Obren Petrović pobedio je u trci za gradonačelnika Doboja, dok je kandidat SDS-a za gradonačelnika Bijeljine pobedio za gradonačelnika kandidata Uspešne Srpske i SNSD-a Zlatka Maksimovića.

Predsednik SDS-a Mladen Bosić priznao je da je ta stranka ostvarila loš rezultat, dodavši da će posle izbora pokrenuti utvrđivanje odgovornosti za takav rezultat, uključujući i odgovornost njega kao lidera stranke.

Prema podacima izbornih štabova, SNSD je osvojio načelnička mesta u Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici, Višegradu, Gradišci, Prnjavoru, Vlasenici, Nevesinju, Ljubinju, gde su do sada načelnici bili iz SDS-a.

Kandidati za načelnike Saveza za promene odneli su pobedu u Tesliću, Šamcu, Kotor Varoši, Šekovićima, Sokocu, kao i u Istočnoj Ilidži.

Prema nezvaničnim informacijama, u Federaciji BiH izborni debakl doživela je Stranka demokratske akcije (SDA). U Tuzlanskom kantonu SDA je izgubio Kalesiju, Lukavac, Tuzlu, Živinice i gotovo sigurno Gradačac. SDA, kako se navodi, loše stoji i u Zeničko-dobojskom kantonu, a izgubio je Visoko, Vareš, Maglaj i verovatno Zavidoviće.

Novi načelnik Srebrenice biće kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Mladen Grujičić, javila je sarajevska TV1 pozivajući se na dostupne podatke.

Prema poslednjim informacijama, na izborima je glasalo 65,88 odsto glasača, odnosno oko 6.551 od ukupno 10.460 registrovanih građana.

Ako se potvrdi pobeda Grujičića, Srebrenica po prvi put posle rata neće imati načelnika Bošnjaka.

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da je na lokalnim izborima glasalo 1.723.140, odnosno 53,88 odsto birača s pravom glasa. Pravo glasa na izborima ima 3.263.906 stanovnika BiH.

U Bosni i Hercegovini održani su lokalni izbori na kojima su građani birali devet gradonačelnika i 132 načelnika opština, u Federaciji BiH njih 78 i 62 u Republici Srpskoj.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.