Alarmantan broj nestale dece iz vrtića i školskih autobusa u Njujorku

Prijave za decu koja su nestala iz škola, školskih autobusa ili sa školskih izleta u Njujorku se duplirao i ove godine iznosi 457, saopštila je kancelarija specijalnog komesara za nadzor nad njuuroškim školama.

Najalarmantiji slučajevi nestanka dece se odnose na učenike sa posebnim potrebama i decu starosti tri i četiri godine koja su nestala iz njujorških vrtića, piše današnji "Njujork post".

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio proširio je istrage zbog uznemirujuće rastućeg trenda nestajanja njujorške dece iz škola, koji je za 279 slučajeva veći nego 2014. godine, a što se pripisuje slabom nadzoru zbog čega se deca nalaze u velikoj opasnosti. Iako je njujorško Gradsko veće u novembru prošle godine instaliralo 21.000 alarma na vrata 1.200 škola i vrtića, većina objekata za čuvanje dece je neobezbeđena tako da deca, osim otmica, nestaju i samovoljnim izlaskom na ulicu.

Osim tehnike i obezbeđenja, za nestanak dece su krivi i vaspitači kojima se sve češće dešava da deca izađu iz škole ili vrtića, da ne vrate svu decu sa izleta, a prijavljeni su i slučajevi u kojima su malu decu iz vrtića davali osobama koje se predstave kao srodnici, čak i davanja pogrešnog deteta dadiljama i starijim osobama koje ih čuvaju.

Kancelarija specijalnog komesara za nadzor obrazovnih ustanova je saopštila da je dobila izveštaje o "ukorima upućenim svakom vaspitaču ili odgovornom nastavniku kome se desilo da je dete nestalo".

Slučajevi koji su najviše uznemirili javnost su nestanak autistične devojčice koja je izašla iz škole i čije telo je potom nađeno na obali reke, kao i slučaj trogodišnjeg dečaka kojeg je svojoj kući odvela baka drugog deteta, a kojeg je potom vratila u vrtić uz objašnjenje da "liči na njenog unuka".

Javnost je burno reagovala i kada je nakon višesatne potrage za devojčicom koja se nije vratila sa izleta, dete pronađeno u autobuskoj garaži kako spava na sedištu - pokrivena preko glave svojim kaputićem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet