Južna Afrika se povlači iz Međunarodnog krivičnog suda

Južna Afrika je odlučila da se povuče iz Međunarodnog krivičnog suda posle spora zbog posete predsednika Sudana Omara el Bašira, koga tribunal traži zbog navodnih ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

"Južna Afka smatra da su njene obaveze kada su u pitanju mirna rešenja sukoba povremeno nekompatibilna s interpretacijama Međunarodnog krivičnog suda koje se odnose na obaveze iz Rimskog statuta", navedeno je u dokumentu "Instrument povlačenja".

Prema Rimskom statutu, Južna Afrika kao članica mora da uhapsi svakoga koga tribunal traži. Južna Afrika je u junu 2015. odbila da uhapsi El Bašira koji je došao na samit Afričke unije.

Provincijski sud je sudanskom predsedniku naredio da ostane u zemlji dok sudija ne donese odluku da li treba da bude uhapšen po nalogu Međunarodnog krivičnog suda, ali El Bašir se vratio u Sudan pre sudske odluke. Južna Afrika je ukazivala na "protivrečnosti" u Rimskom statutu i tvrdila da bi bilo teško uhapsi El Bašira zbog obaveza prema Afirčkoj uniji, koja je od haškog suda tražila da obustavi procese protiv aktuelnih predsednika.

Ove sedmice je i Burundi potpisao zakon o povlačenju iz haškog tribunala, što je izazvalo zabrinutost da će afričke zemlje početi da ostvaruju pretnje o napuštanju suda zbog, kako smatraju, nesrazmernog ciljanja tog kontinenta.

Nijedna zemlja se do sada nije povukla iz Međunarodnog krivičnog suda, osnovanog radi procesuiranja slučajeva genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

  • Boki

    21.10.2016 18:44
    Ovo nesto govori i o samom sudu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet