"Trampovom pobedom ništa neće postati lakše, a mnogo toga postaje teže"

Brojni svetski zvaničnici reagovali su danas na vest o pobedi republikanskog kandidata Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD, posle duge kampanje koja je uzdrmala američku političku scenu.
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i visoka komesarka Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini čestitali su Trampu, izrazivši uverenje da će transatlantska saradnja biti nastavljena kao i do sada. 
Mogerini je na Tviteru napisala da transatlantski odnosi prevazilaze izbor Donalda Trampa. "Veze EU-SAD su dublje od promene u politici. Nastavićemo da radimo zajedno, ponovo otkrivajući snagu Evrope", napisala je Mogerini.
 
Šulc je rekao da je ovo "težak trenutak" u odnosima SAD i EU, ali da novoizabrani predsednik "zaslužuje puno poštovanje institucija EU". "Nadamo se da će Donald Tramp u budućim odnosima, svojim i odnosima američke vlade i članica EU poštovati osnovna prava i pravila EU", izjavio je Šulc.
 
Predsednik Evropskog parlamenta je rekao da je ton kojim je Tramp govorio posle proglašenja konačnih rezultata bio drugačiji nego tokom izborne kampanje. "Siguran sam da će predsednik Tramp biti drugi Tramp nego onaj u izbornoj kampanji", rekao je evropski zvaničnik.
 
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvali su danas novoizabranog američkog predsednika da dođe na samit EU i SAD "čim bude mogao". Oni su u pismu istakli da je "važnije nego ikada ojačati transatlantske odnose".
 
Premijerka Velike Britanije Tereza Mej rekla je da će dve zemlje ostati "snažni i bliski partneri u trgovini, bezbednosti i odbrani".
 
Predsednik Francuske Fransoa Oland ocenio je da pobedom Trampa počinje period neizvesnosti i pozvao Evropu da bude jedinstvena. On je u govoru u Jelisejskoj palati formalno čestitao Trampu na pobedi, navodeći da je tako nešto normalno među liderima demokratskih država. Oland je takođe upozorio na neizvesnost u pogledu mira, borbe protiv terorizma, situacije na Bliskom istoku, ekonomskih odnosa i očuvanja planete, aludirajući posebno na Pariski klimatski sporazum za čije se ukidanje Tramp više puta založio.
 
Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je rekao da je ishod američkih predsedničkih izbora "drugačiji u odnosu na ono što je većina ljudi u Nemačkoj želela", dodajući da "naravno moraju da poštuju tu odluku". On je rekao da Trampova pobeda znači da "ništa neće postati lakše, a da će mnogo toga postati teže".
 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će sarađivati sa izabranim predsednikom, uprkos oštrim kritikama koje je Donald Tramp uputio toj alijansi tokom kampanje. "Suočavamo se sa novim bezbednosnim okruženjem, uključujući hibridni rat, sajbernapade, teroristiku pretnju. Liderstvo SAD je značajno kao i ranije... Jak NATO je dobar za SAD i dobar za Evropu", rekao je Stoltenberg.
 
Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je Trampu telegram, čestitajući pobedu na izborima. U kratkom saopštenju Kremlja navodi se da je Putin izrazio uverenje da je stvaranje konstruktivnog dijaloga između Moskve i Vašingtona, baziranom na principima jednakosti, obostranog poštovanja i razumevanja, u interesu naroda obe države, ali i svetske zajednice. Poslanici Dume aplauzom su pozdravili saopštenje da je Hilari Klinton priznala poraz na izborima.
 
Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da je pobeda Donalda Trampa "odlična vest", ocenivši da to pokazuje da je "demokratija i dalje živa". Američki zvaničnici, uključujući Hilari Klinton dok je bila državna sekretarka, često su kritikovali Orbana, navodeći da je oslabio demokratski sistem, ali i zbog problema sa korupcijom, antisemitizma i ograničavanja slobode medija.
 
Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif pozvao je danas Trampa da "poštuje međunarodne sporazume koje je njegova zemlja zaključila". "Svaki američki predsednik mora da shvati realnost savremenog sveta. Najvažnije je da budući predsednik SAD poštuje sporazume zaključene ne samo na bilateralnom, već i na multilateralnom nivou", rekao je Zarif. Frans pres navodi da je izbor Trampa za predsednika SAD produbio nesigurnost oko primene sporazuma Irana i velikih sila o ograničenju iranskog nuklearnog programa.
 
Japanski premijer Šinzo Abe uputio je "iskrene čestitke" Trampu, rekavši da je kao uspešan i talentovan biznismen u velikoj meri doprineo rastu američke ekonomije, a da je sada kao lider pokazao odlučnost da će voditi SAD. On je podsetio Trampa na značaj azijsko-pacifičkog regiona, navodeći da je mir i stabilnost tog regiona "vodeća snaga globalne ekonomije", uz ocenu da će to doneti mir i stabilnost SAD.
 
Vest o Trampovoj pobedi na američkim predsedničkim izborima teško je pogodila Kubu, koja je poslednje dve godine normalizovala odnose sa SAD. Član Komunističke partije, istaknuti ekonomista i političar Esteban Morales rekao je da Kubanci "moraju da budu zabrinuti jer ovo predstavlja novo poglavlje".
  • Zivan

    09.11.2016 20:54
    Osnovna namera Trampa da se više posveti svojoj državi i da SAD, time i NATO pakt, bude znatno manje prisutna po svetu je suština i po tome je drastična razlika u odnosu na politike Regana, Buša starijeg, Klingtona, Buša mladjeg i Obamu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.