Sestra Fidela Kastra ne želi na njegovu sahranu

Mlađa sestra preminulog revolucionarnog vođe Fidela Kastra, Huanita Kastro, koja živi u Majamiju, neće prisustvovati njegovoj sahrani na Kubi.
"Povodom glasina da ću doći na Kubu na sahranu, želim da kažem da se nikad nisam vratila na to ostrvo, niti to planiram da uradim", rekla je ona za list "El Nuevo Herald".
 
Huanita Kastro, koja se protivila vladavini Fidela Kastra, navela je i da kao Fidelova sestra, prolazi kroz gubitak kroz koji prolazi svako ko je izgubio "nekog s kim je u krvnom srodstvu".  Ona živi u Majamiju od 1964. godine, a poznata je i njena izjava da je sarađivala sa CIA kako bi svrgnula Fidela Kastra.
 
Huanita Kastro rođena je 6. maja 1933. godine. Bila je aktivna tokom Kubanske revolucije, kupovala je oružje za pokret 26. jul tokom akcija protiv Batiste. U SAD je otputovala prvi put 1958. godine kako bi prikupila sredstva za pokret. 
 
Nakon revolucije, kako se navodi, osetila se izdanom zbog uticaja kubanskih komunista u vladi.  U saradnji sa CIA pomogla je da najmanje 200 ljudi napusti Kubu u periodu odmah nakon revolucije. Kubu je napustila 1964. godine i otišla u Meksiko gde je bila njena sestra Enma koja se udala za Meksikanca. 
 
"Ne mogu da ostanem nema na ono što se događa u mojoj zemlji. Moja braća Fidel i Raul napravili su od nje ogromni zatvor okružen vodom", izjavila je ona potom. 
 
U intervjuu iz 2009. godine izjavila je da je na početku podržavala Fidela u namerama da svrgne Batistu, ali da je brzo promenila mišljenje. Takođe, istakla je da je njen dom bio utočište za antikomuniste pre nego što je pobegla sa ostrva. Te iste godine sa meksičkom novinarkom Marijom Antonetom Kolins objavila je autobiografiju "Fidel i Raul, moja braća: Tajna istorija".
 
Kubanski lider i revolucionarna ikona Fidel Kastro preminuo je u 91. godini života. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet