CIA objavila dokumente o pokušajima ubistva Kastra

Američka obaveštajna služba (CIA) obelodanila je neke dokumente u kojima se navode razni bezuspešni planovi za eliminisanje Fidela Kastra, velikog američkog neprijatelja za vreme Hladnog rata.
U tim dokumentima se otkrivaju razne zavere špijuna, a mnogi od tih planova nisu ni videli svetlost dana dok neki podsećaju, kako je ocenila agencija Frans pres, na studentske šale. 
 
Tajna služba je od marta do avgusta 1960. razmatrala planove da sabotira Kastrove govore, među kojima je bila kutija kubanskih cigara s drogom LSD kako bi otac Kubanske revolucije bio javno ismejan.
 
Kasnije je smišljen plan da opadne Kastrova brada koja je bila deo njegovog imidža i to prskanjem supstance na cigare i cipele. Špijun je trebalo to da uradi Kastru u jednom hotelu tokom njegovog putovanja u inostranstvo, ali je kubanski lider otkazao put u poslednjem trenutku.
 
CIA je od 1960. do 1965. smišljala ozbiljnije pokušaje tako što je na kubanske cigare stavila izuzetno otrovnu supstancu od koje se odmah umire čim se cigara stavi u usta. Cigare su date jednoj neidentifikovanoj osobi u februaru 1961. godine, ali ništa ne ukazuje da je sproveden taj pokušaj atentata na Kastra.
 
Tajne službe su razmotrile upotrebu otrovnih pilula u piću i hrani i u dokumentima, konsultovani su članovi mafije za ubistvo iz vatrenog oružja, ali se od toga odustalo.
 
Sam Kastro, koji je preminuo pre nedelju dana u 91. godine, rekao je da je izbegao oko 600 pokušaja ubistva ili ugrožavanja njegovog zdravlja i ugleda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.