U Hitlerovoj rodnoj kući biće humanitarna organizacija

Austrijski državni zvaničnici odlučili su danas da rodnu kuću nacističkog vodje Adolfa Hitlera pretvore u dom za hendikepirane, a ne da je sruše kao što se tražilo, kako više ne bi bila odredište hodočašća neonacista.
Odluka je doneta dan nakon što su poslanici velikom većinom odobrili zakon kojim se kuća u mestu Branuau am In, blizu granice Austrije i Nemačke, oduzima vlasnicima koji su odbili da je prodaju.
 
Posle dogovora s ministrom unutrašnjih poslova Volfgangom Sobotkom i predsednikom opštine, guverner provincije Gornje Austrije Jozef Piringer rekao je da je odbačen predlog da se zgrada sruši. On smatra da bi se rušenjem podstakle tvrdnje da vlasti žele da se otarase "nezgodne istorije".
 
Vlasti sada nameravaju da preurede fasadu da kuća više ne bi bila privlačna poklonicima Hitlera koji je tu rodjen 1889. godine, te zgrada više neće biti prepoznatljiva, navela je vlada. 
 
Piringer je rekao da će kuća biti ponudjena na upotrebu službi koja pomaže hendikepiranim osobama, što, rekao je Piringer, predstavlja "antitezu nacizma".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet