Hiljade penzionera na ulicama Atine

Oko 5.000 grčkih penzionera je mirnom šetnjom u centru Atine večeras protestovalo zbog smanjenja penzija proteklih godina u okviru obaveza koje je država preuzela da bi dobila finansijsku pomoć poverilaca.
Protest je organizovan danas na dan kada je Skupština Grčke odobrila jednokratnu božićnu pomoć penzionerima s najmanjim penzijama - do 850 evra mesečno, da bi se nadoknadio bonus koji im je ukinut po zahtevu kreditora.
 
Obećana dodatna božićna pomoć izazvala je tenzije sa evropskim kreditorima Grčke koji su zbog toga i zbog najave vlade da će odložiti povećanje PDV-a suspendovali odobreno olakšavanje grčkog duga. Međutim, penzioneri koji su danas protestovali rekli su da je ova pomoć suviše mala.
 
- To je samo bakšiš. Hoćemo da nam se penzije vrate na prethodni nivo - rekao je penzioner Efstatios Bozos i naveo da ovim ne može da se nadoknadi smanjenje penzija od 50 odsto poslednjih godina.
 
Grčka je od 2010. godine smanjila plate, povećala poreze i uvela reforme da bi zauzvrat dobila zajmove pomoći potrebne da bi se sprečio bankrot zemlje i njen izlazak iz evrozone.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.