Elektorima koji odlučuju o Trampovoj sudbini prete smrću

Dok Donald Tramp užurbano sastavlja svoj kabinet i planira predsednički program, SAD će tek danas zvanično birati predsednika.
To će učiniti 538 elektora iz svih saveznih država, pri čemu postoji neznatna mogućnost da oni donesu iznenađujuću odluku i glasaju po svome. 
 
Na izborima 8. novembra, Hilari Klinton je nadmašila republikanskog protivnika u ukupnom broju glasova birača za dva procentna poena, ali je odlučujuće to što je Tramp pobedio u više država i tako osvojio 306 elektora, nasuprot 232 koliko je osvojila njegova protivkandidatkinja, što mu je donelo pobedu. 
 
Međutim, nijedan elektor nema ustavnu obavezu da sledi volju naroda koji predstavlja, po pojedinačnim američkim državama, pa bi na današnjim izborima takozvani "prevrtljivi elektori" mogli da glasaju po sopstvenom nahođenju i Trampu uskrate predsednički mandat, mada su šanse za to veoma male, ali je takav ishod po zakonu moguć. 
 
Elektorima prete smrću 
 
Elektori koji danas treba da zvanično izglasaju novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa tvrde da su primili gomile uznemirujućih telefonskih poziva i mejlova punih mržnje, a mnogi od njih su saopštili da su primali i pretnje smrću. Američki portal "Politiko" piše da su oni do trenutka glasanja "pod opsadom". Sajt navodi da je 538 elektora, koji treba da potvrde rezultate predsedničkih izbora u SAD, bačeno u prvi plan nacionalne političke scene kao nikada do sada u američkoj istoriji. 
 
Jedan od elektora iz Teksasa tvrdi da je "bombardovan" sa više od 200.000 mejlova. Republikanski elektor iz savezne države Mičigen Džim Rouds kaže da nikada nije mogao da zamisli da će neko maltretirati ljude poput njih. "Baš je za...ano. Izgubio sam gomilu poslova zbog ovoga", rekao je Rouds. Navodi se da mnoge pristalice Demokratske partije očajnički pokušavaju da blokiraju "skoro izvesni" ulazak Trampa u Belu kuću. 
 
Pokrenute su kampanje protiv elektora i njihovu ulogu su napadali u novinskim kolumnama. 
 
Američki sajt podseća da je jedan od demokratskih kongresmena zatražio odlaganje elektorskog glasanja dokle god traje istraga o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD, dok se drugo dvoje kongresmena založilo da elektori razmisle o ulozi Rusije u ovom procesu pre nego što daju svoj glas. 
 
Prošle nedelje su poznate ličnosti poput holivudskog glumca Martina Šina u nastojanju da ubede elektore da glasaju za nekog drugog, a ne za Trampa, pokrenuli kampanju koja je u subotu postala personalizovana, pa su tako elektori dobili ličnu video poruku od Šina i još desetak poznatih ličnosti iz organizacije "Ujedinjeni za Ameriku". 
 
Najteži pritisak trpi 306 republikanskih elektora. Nekoliko njih, poput Roudsa, tvrde da su primali na hiljade mejlova dnevno od protivnika izbora Trampa. Drugi kažu da trpe pritiske od republikanskih zvaničnika i Trampove kampanje koji žele da budu sigurni da će elektori ostati lojalni stranci.  Republikanski elektor iz Teksasa Aleksander Kim procenjuje da je primio najmanje 30 takvih poziva, a tvrdi da ga je jedan insajder iz Republikanskog nacionalnog komiteta zvao tri puta u roku od sat vremena. 
 
Kako ocenjuje "Politko", postoji razlog zašto su čelnici republikanaca nervozni. Kim insistira da će na današnjem okupljanju elektora glasati za Trampa i da ništa neće promeniti njegovo mišljenje, "osim ako Tramp ne učini nešto što bi narušilo zajedništvo koje je stvorio s američkim građanima". 
 
Ukoliko, pak, elektori glasaju tako da ni Tramp ni Klintonova ne dobiju neophodnih 270 glasova, i ukoliko se zastoj nastavi i Kongres ne bude mogao da odluči o pobedniku, u tom slučaju bi novi potpredsednik postao vršilac dužnosti predsednika. 
 
Elektorske glasove prebrojaće i potvrdiće Kongres na zajedničkom zasedanju 3. januara, a bilo koji drugi rezultat osim pobede Trampa uveo bi SAD u haos kakav nije viđen u poslednjih barem 140 godina.
  • bernie

    19.12.2016 12:10
    trebali ste sandersa izabrati da ste imali imalo pameti
  • Građanka

    19.12.2016 12:06
    @ Zivan
    A vi baš volite diktatore? A Donald je jedan u najavi. Diktator fašističke provinijencije.
  • Simpatizer Istine

    19.12.2016 11:40
    Moje mišljenje
    Situacije nije sjajna. Sva je prilika de Trump neće biti regularno izabran.
    Kako bi se moglo pokrenuti nezadovoljstvo građana.
    Kako bi se uvela prindna vlast.
    Kako bi se mogao isprovocirati sukob sa Rusijom.
    Sudeći po Obaminom ponašanju i izjavama, veoma ga svrbi da do 31.12 2016 isprovocira sukob po svaku cenu i razlog za pokretanje NATO snaga.
    Naravno, neko iza vuče konce.
    Videćemo šta će biti, ali dajem preko 50% šanse da Trump neće biti izabran.
    Najbolje što se može dogoditi je ponavljanje izbora sa drugim kandidatima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.