U ovoj godini ubijeno 57 novinara

U svetu je 57 novinara ubijeno 2016. godine tokom obavljanja svog posla u odnosu na 67 koliko ih je stradalo 2015, posebno u ratom zahvaćenim zemljama, saopštila je danas godišnji bilans organizacija Reporteri bez granica.
Sirija je postala "pakao" 2016, i sa 19 ubijenih novinara vodi po broju nastradalih pripadnika te profesije u svetu, sledi Avganistan, gde je poginulo 10 novinara, Meksiko sa devet, Irak sedam i Jemen gde je ubijeno pet novinara, navela je ova nevladina organizacija.
 
Pored toga ove godine je stradalo i devet blogera i osam saradnika medija, što znači ukupno 74 izveštača ubijenih "zbog obavljanja svoje misije informisanja".
 
Smanjenje broja nastradalih novinara ove godine u odnosu na prošlu objašnjava se time što sve više novinara beži iz zemalja koje su postale suviše opasne kao što su Sirija, Irak, Lilbija, ali s druge strane su Jemen, Avganistan, Bangladeš i Burundi postali delimično "crne rupe za informisanje gde vlada nekažnjivost", navodi ova organizacija.
 
Skoro svi novinari poginuli su u sopstvenim zemljama, osim njih četvoro koji su izgubili život dok su bili u nekoj stranoj zemlji.
 
Najmanje 780 novinara ubijeno je poslednjih deset godina zbog obavljanja svoje profesije, prema računici te nevladine organizacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.