Evropa dočekuje Novu godinu sa pojačanim merama bezbednosti

Uoči dočeka Nove godine, širom Evrope pojačane su mere bezbednosti zbog potencijalnih pretnji od terorističkih napada.
U evropskim prestonicama podignute su betonske barijere, a povećano je i prisustvo policajaca. U Berlinu je zatvoren trg ispred Brandenburške kapije, a sprema se raspodela 1.700 dodatnih policajaca.
 
"Preduzimaju se sve mere kako bi se sprečio potencijalni napad", poručio je portparol policije u Berlinu Tomas Nojendorf dodajući da će neki policajci nositi automatske puške. 
 
Više od 600 policajaca biće na dužnosti u novogodišnjoj noći u Frankfurtu, što je dvostruko više nego 2015. godine. U Kelnu, gde su stotine žena prethodne novogodišnje noći bile žrtve seksuanih napada ili su opljačkane ispred glavne železničke stanice, policija je postavila nadzorne kamere. 
 
U Beču je policija ženama dodelila više od hiljadu "džepnih alarma" kako bi izbegla da se dogode napadi poput onih u Kelnu. 
 
Mere bezbednosti pojačane su na turističkim lokacijama u Italiji, među kojima je i Koloseum u Rimu. Širom gradskog trga u Milanu, u kojem je policija ubila osumnjičenog za napad na Božićni vašar u Berlinu, vrše se bezbednosne provere, a kamionima je zabranjeno da priđu centru Rima i Napulja. 
 
U Madridu se planira rasporeda dodatnih 1.600 policajaca tokom vikenda. Drugu godinu zaredom, pristup glavnom gradskom trgu Puerta del Sol, gde se tradicionalno dočekuje Nova godina, biće ograničen na 25.000 osoba, a policija će postaviti barikade kako bi kontrolisala pristup. 
 
U Francuskoj će 90.000 policajaca i više hiljada vojnika biti na dužnosti u novogodišnjoj noći. U Parizu, gde je u napadima Islamske države ubijeno 130 osoba u novembru prošle godine, povećene su mere bezbednosti tokom vikenda, a očekuje se da će oko 600.000 ljudi posmatrati vatromet sa najpoznatije pariske avenije u Jelisejska polja. 
 
Nakon napada u Berlinu pojačane su mere bezbednosti i na Balkanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.