Preminula novinarka koja je prva javila o napadu nacista na Poljsku

Britanska novinarka Kler Holngvort, koja je prva javila o napadu nacističke Nemačke na Poljsku čime je 1. septembra 1939. počeo Drugi svetski rat, umrla je danas u Hong Kongu u 106. godini.
Klub stranih dopisnika iz Hong Konga saopštio je da je preminula Holingvortova za koju je naveo da je objavila "vest veka".
 
Kler Holingvort je tokom karijera prkosila preprekama zbog svog pola i nekoliko puta izmakla smrt. Veći deo karijere je provela na glavnim linijama ratnih sukoba, između ostalog na Bliskom istoku, severu Afrike i Vijetnamu izveštavajući za britanske medije. 
 
Poslednje četiri decenije je živela u Hong Kongu pošto je bila jedna od nekolicine zapadnih novinara u Kini 70-ih godina.
 
Dobila je više novinarskih nagrada, kao i Orden britanske imperije od kraljice Elizabete Druge. Sa 27 godina je kao neiskusna novinarka s jedva nedelju dana rada za Dejli telegraf s juga Poljske dala vest koja je obeležila njenu karijeru. Granica je bila zatvorena praktično za sve osim za vozila s diplomatskim tablicama, tako da je pozajmila vozilo britanskog konzultata da se odveze na teritoriju koju su okupirali Nemci i tamo videla tenkove, oklopna vozila i artiljeriju.
 
U autobiografiji je navela da je videla zastore "napravljene da se sakriju vojna vozila" iz čega je zaključila da se priprema bitka. "Naslutila sam da se nemačka komanda priprema za napad severno od Katovica i njene utvrđene linije i to je, zapravo, upravo bilo kako su pokrenuli invaziju na jugu", navela je ona. Po povratku u Poljsku, napisala je vest, ali je tekst objavljen bez njenog potpisa, što je tada bila uobičajena praksa. Sledeću vest je napisala tri dana kasnije kada je nacistička Nemačka pokrenula invaziju na Poljsku 1. septembra.
 
Ona je prvo pozvala britansku ambasadu u Varšavi, ali joj zvaničnici nisu verovali. Posle toga je pozvala dopisnika Telegrafa u Varšavi koji je izdiktirao njenu vest redakciji u Londonu.
 
S napredovanjem nacista, Holingvortova je uspela da se izvuče iz Poljske odakle je otišla u Rusiju.
 
Rodjena je 10. oktobra 1991. u porodici srednjeg sloja. Kratko je studirala hrvatski u Zagrebu i posle medjunarodne odnose u Švajcarskoj, kao i studije slavistike u Londonu. Radila je kao sekretarica i potom u britanskoj humanitarnoj organizaciji za izbeglice u Poljskoj dok je povremeno pisala o predratnim zbivanjima u Evropi.
 
Urednik Dejli telegrafa dao je je honorarni posao i poslao u Poljsku, delom zbog iskustva rada u toj zemlji. Iako se više puta u suočavala s preprekama u poslu u kojem su tada dominirali muškarci, nikada nije sebe smatrala feministkinjom i mrzela je kada su žene dobijale poseban tretman zbog svog pola, rekao je njen nećak Patrik Garet. "Mislila je da svi treba da budu tretirani isto. Mrzela je kada su žene trošile vreme na šminku ili frizuru", rekao je Garet.
 
Posle Poljske je izveštavala iz Rumunije, a potom je otišla u severnu Afriku. Kada su savezničke snage zauzele Tripoli 1943, britanski feldmaršal Bernard Montgomeri je naložio da se vrati u Kairo zato što nije želeo žene u blizini. Zato je tražila akreditaciju od američkih snaga u Alžiru.
 
Posle rata je izveštavala o padu balkanskih država pod komunističku vladavinu, kao i o špijunaži u Hladnom ratom, izmedju ostalog o slučaju Kima Filbija, čuvenom dvostrukom agentu koji je radio za Sovjetski Savez.
 
Holngvortova je postala prva dopisnica Telegrafa u Kini 1973, godinu dana pošto je američki predsednik Ričard Nikson posetio tu zemlju čime je počelo normalizovanje odnosa SAD i Kine. U Hong Kong je prešla 1981. s namerom da tamo privremeno ostane dok je pisala knjigu o Mao Cedungu, ali je ostala da prati pregovore o vraćanju Hong Konga Kini i nikada se više nije odselila iz tog grada.
 
Klub stranih dopisnika je svakodnevno posećivala gde su joj pomoćnici čitali vesti pošto sama nije mogla zbog slabog vida. Tamo je proslavila i svoj 105. rodjendan s prijateljima i poštovaocima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.