Island dobio novu vladu

Island je dobio novu vladu desnog centra skoro tri meseca nakon izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika, javljaju danas agencije.
Euroskeptična Stranka nezavisnosti, koja je na izborima 29. oktobra osvojila najveći broj mesta u parlamentu oformila je koaliciju sa dve manje partije, desničarskom Reformom i proevropski orijentisanom Blistavom budućnošću.
 
Državna stanica RUV javila je da će lider Stranke nezavisnosti Bjarni Benediktšon postati novi premijer. Benediktšon je juče rekao da će se u parlamentu glasati o tome da li da se ponovo otpočnu pregovori o ulasku u EU. Island je podneo molbu za članstvo 2009, ali zatim od nje odustao 2015.godine.
 
Smatra se da će nova vlada razočarati one Islađane koji su se nadali radikalnoj promeni sistema nakon skandala zbog "ofšor" imovine bivšeg premijera Sigmundura Gunlagsona, otkrivene u procurelim dokumentima o ofšor računima, takozvanim Panama papirima.
 
Gunlagson je podneo ostavku u aprilu, što je dovelo do prevremenih izbora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet