Inicijativa da Slovenija dobije sobe za drogiranje

Ideja o otvaranju "sigurnih soba" za narkomanske zavisnike u Sloveniji zbog burne reakcije javnosti zaustavljena je na povereniku za etička pitanja lekarske komore, ali je snažno podupiru nevladina udruženja i pojedini lekari koji se susreću s zavisnicima u svom radu.

Sigurne sobe u kojima zavisnici uz identifikaciju mogu uzeti svoju dnevnu "dozu" i dobiti čiste igle uz nadzor tima u kojem su lekar, socijalni radnik i medicinska sestra, postoje u nekim gradovima u zapadnoj Evropi poput Pariza i Frankfurta. Zato je u Sloveniji pokrenut pilot-projekt osnivanja takvog zaštićenog prostora u kojem bi zavisnici mogli da uzimaju drogu na sigurniji način i uz kontrolu. Jedna "sigurna soba" državu bi koštal oko 80.000 evra godišnje.

Sprečavanje zaraze hepatitisom B

"Takva soba bi bila otvorena šest sati dnevno radnim danima, u njoj bi dežurao lekar, a isplatila bi se već ako bi se tako sprečio samo jedan slučaj zaraze hepatitisom B, zbog visokih troškova lečenja te bolesti", kazao je  Borut Bah iz nevladinog udruženja Stigma.

Među inicijatorima projekta sigurnih soba je i lekar Milan Krek sa nacionalnog Instituta za javno zdravlje, a koji se bavi problemom zavisnosti. Slovenija s takvim programom, kako kaže, kasni već desetak godina. Veliki broj smrtnih slučajeva među zavisnicima u Sloveniji posledica je činjenice da se kriju. Za drogiranje koriste prostore kao što su javni toaleti, železnički vagoni, parkovi i napuštene kuće gde upadaju u krize i predoziraju se i niko ne može da im pomogne.

Smanjenje smrti od predoziranja

S druge strane, u Parizu je od otvaranja sigurnih soba broj smrti predoziranjem narkoticima u znatnom padu. Osim toga, računa se da bi se tako smanjilo širenje hepatitisa B i drugih zaraznih bolesti zbog ponovne upotrebe igala i opasnosti koje predstavljaju odbačene igle i narkomanski pribor po parkovima i drugim javnim mestima.

"Ako Slovenija želi da prati struku i odnos prema narkomanskoj populaciji na Zapadu, onda ne smeda zaostaje nego treba da uvede slične programe kako bi pomogla zavisnicima da duže i kvalitetnije žive", kaže Krek.

Od posledica predoziranja heroinom u Sloveniji svake godine umre 40-ak zavisnika.

  • babasera

    20.02.2017 09:16
    "Lekar Milan Krek...:" say no more
  • Komsha

    19.02.2017 17:32
    Zasto?
    Ako neko zeli sebi da unisti zivot, zasto bi neko pazio na njega i cuvao ga?
    Ima bolesne dece i ljudi koji ne dobijaju dovoljno paznje i lecenja.. Zasto bacati pare na spore samoubice?
    Uzas!!!!
  • soba

    19.02.2017 16:34
    možda da bude
    u obliku aviona

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.