Svetska trgovina oružjem na najvišem nivou od Hladnog rata

Svetska trgovina oružjem dostigla je svoj vrhunac od završetka "Hladnog rata", navodi se u studiji Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja.
Na porast trgovine najviše utiče sukob na Bliskom istoku, tenzije u Južnom kineskom moru i situacija u zemljama koje se graniče sa Rusijom, navodi se u studiji. 
 
SAD su ubedljivo najveći svetski izvoznik naoružanja i imaju 33 odsto svetskog tržišnog učešća. Rusija je druga, a Kina treća.
 
U američkim isporukama oružja od prošle godine bilo je mnogo skupog i strateškog naoružanja. Ova zemlja je u petogodišnjem periodu isporučila oružje u najmanje 100 zemalja sveta, što je znatno više od bilo koje druge zemlje-izvoznika. Od ukupnog naoružanja koje su SAD izvezle u poslednjih pet godina, 47 odsto je završilo na Bliskom istoku.
 
Najveći kupci su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska. 
 
Najveći skok potražnje je upravo u Saudijskoj Arabiji sa 212 odsto i u Emiratima 245 odsto.
  • MonteDushano

    20.02.2017 14:03
    Na najvišem nivou od Hladnog rata, zar? Pa to je tiho spremanje za rat! :(
  • G

    20.02.2017 13:22
    Suštinski, iako deluje komplikovano objasniti zašto, veoma je jednostavno - cui bono, ko je taj ko najviše profitira od ovakvog stanja odnosno ko je taj kome ovakvo stanje odgovara a istovremeno je "slučajno" dovoljno snažan da stanje konstantno podgreva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet