Novinar oslobođen posle 18 godina zatvora

Uzbekistanske vlasti oslobodile su opozicionog novinara Muhamada Bekžanova, posle 18 godina u zatvoru, saopštila je danas nevladina organizacija za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW).
"Kažu da je oslobođen i da je na putu za Taškent, glavni grad Uzbekistana", rekao je za Frans pres Hju Vilijamson, direktor odeljenja HRW-a za Evropu i centralnu Aziju. 
 
Muhamad Bekžanov jedan je od novinara sveta koji su najduže bili u zatvoru, ocenilo je više nevladinih organizacija za odbranu ljudskih prava.
 
Uzbekistanske vlasti nisu potvrdile da je oslobođen. Do hapšenja 1999. Bekžanov je bio direktor u opozicionom listu Erk (Sloboda) i u svojim člancima je kritikovao vladu Islama Karimova, predsednika zemlje od sticanja nezavisnosti 1991. do smrti u septembru 2016. godine.
 
Posle niza napada u Taškentu 1999. on je osudjen na 15 godina zatvora za saučesništvo na sudjenju koje su njegove pristalice nazvale montiranim. Kazna mu je 2012. produžena za pet godina. Novinar je deo kazne odslužio u samici, javilo je više nevladinih organizacija. Muhamad Bekžanov, otac troje dece, dobio je 2013. nagradu za slobodu medija koju dodeljuje francuska organizacija Reporteri bez granica. 
 
Njegova ćerka Ajgul Bekžan, koja živi u SAD, napisala je na Fejsbuku da je srećna da čuje da joj je otac oslobodjen, dodajući da oseća bes što je on izgubio 18 godina života ni zbog čega.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.