Vikiliks: CIA prisluškivala putem telefona i televizora

Vikiliks je objavio više od 8.000 strogo poverljivih dokumenata Centralne obaveštajne agencije koji pokazuju kako je CIA stvorila i sprovodila hakerski program širom sveta.
Dokumenta, za koje Vikiliks u saopštenju kaže da predstavljaju "najveće otkriće ikada", između ostalog pokazuju da je CIA zloupotrebljavala brojne proizvode velikih svetskih kompanija.
 
Reč je o android telefonima "Gugla" i ajfonu "Epla", kao i operativnom sistemu Vindouz kompanije "Majkrosoft i telefizorima marke "Samsung" koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje.
 
Do ovih saznanja, Vikiliks je došao na osnovu mreže u okviru Centra za sajber obaveštajnu službu CIA u Lengliju u Virdžiniji.
 
Tranša objavljenih dokumenata nosi naziv "Vault 7", a nastali su u periodu od 2013. do 2016. godine.
 
  • NN

    08.03.2017 21:51
    @ Sebastijan
    Nisu njima ukrali bombu nego su neki od onih koji su je pravili podelili informacije sa sovjetima. U ime ravnopravnosti I balansa. Inace amerikanci su odmah zloupotrebili to sto su imaju bombu tako sto su ih nepotrebno bacali na Japan nego i pretili drugima (ukljucujuci i sovjete) da ce da je upotrebe.
    Preporucujem najtoplice, ko ima pristup Netflix-u, ili drugacije, fenomenalnu dokumentarnu seriju, 'Oliver Stone's Untold History of The United States'. Ima I istoimena, prateca knjiga, moze se PDF skinuti sa interneta.
    Pozz iz bela sveta
  • Sebastijan

    08.03.2017 09:21
    Nije CIA jedina
    Nisu oni najgori. NJima su ukrali atomsku bombu pa su im sigurno ukrali i ovu tehnologiju prisluskivanja. Znaci nista od mobilnih sa android OSom, racunara, tableta i telefona sa Windouzom kao ni Samsung televizora. Pitam se samo da li mogu te bubice ugraditi i u ostale uredjaje, zidove kuca i sl?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.