Smanjuju brzinu na autoputevima blizu gradova

Ograničenje brzine na autoputevima u blizini većih gradova u Sloveniji od sledeće godine biće smanjeno na 110 kilometara na sat kako bi se smanjili negativni ekološki uticaji, posebno visoke koncentracije čestica prašine.
Slovenačka Agencija za životnu sredinu utvrdila je da smanjenje brzine vozila sa 130 na 110 kilometara na sat smanjuje ispuštanje čestica prašine koje sadrže teške metale za 20 odsto, a smanjenje brzine na 90 kilometara na sat čak za 40 odsto.
 
Neki veći gradovi poput Ljubljane, koji u zimskom razdoblju često imaju natprosečne koncentracije tih čestica, već lokalno primenjuju slične mere.
 
Slovenački mediji prenose da će se ograničenje brzine primenjivati od sledeće zime u Ljubljani, Mariboru, Kranju i Celju.
 
Studija Agencije za životnu sredinu nije pokazala da će ograničenja brzine delovati i na uštedu goriva, smanjenje buke i manju emisiju izduvnih gasova, a veruje se da se protočnost saobraćaja zbog toga neće bitno pogoršati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.