Na izbore izašlo 82 odsto građana Holandije

Vladajuća partija premijera Holandije Marka Rutea osvojila je većinu mesta u parlamentu, a ono što mnogi ističu dan kasnije je ogromna izlaznost na izborima.
Po lepom i vedrom danu, Holanđani su glasali u velikom broju, sa odzivom koji se procenjuje na 82 odsto.
 
Izbori u Holandiji bili su prvi test populista u Evropi, koja je strahovala da bi pobeda desnice mogla da proizvede domino efekat pred izbore u Nemačkoj i Francuskoj. Protivkandidat Marka Ruta, Gert Vilders ranije je objavio predizborni manifest na jednoj stranici, na kojoj je bilo obećanje da će zatvoriti granice za doseljenike iz muslimanskih zemalja, da će zatvoriti i džamije i zabraniti Kuran, kao i da će izvesti Holandiju iz Evropske unije. 
 
Rute se nadao da će usporiti zalet onoga što je nazvao "pogrešnom vrstom populizma" posle prošlogodišnjeg britanskog glasanja za napuštanje Evropske unije i izbora Donalda Trampa za predsednika SAD. 
 
"Za veliku demokratiju, kakva je holandska, ovo je šansa da zaustavi taj domino-efekat populizma", rekao je Rute. 
 
Šansa da Vilders postane premijer u Holandiji, gde proporcionalni izborni sistem glasanja garantuje da će vlade biti koalicione, bila je veoma mala, čak i da je njegova stranka osvojila najviše glasova na izborima. Sve najjače partije, uključujući Ruteovu VVD, isključile su mogučnost saradnje s Vildersom i njegovom Partijom za slobodu.
  • Hmm

    16.03.2017 22:44
    @Dado
    kada svi budemo preduzimali nešto da do ovakvih rezultata dođe umesto da blejimo po portalima znaću da živimo u normalnoj državi
  • alias

    16.03.2017 22:44
    @dado
    Мислиш да је то параметар!? Јел знаш да је излазност у Црној Гори увек преко 70%?
  • dado

    16.03.2017 19:01
    Kad ovo budem procitao za izbore u Srbiji, znacu da zivimo u normalnoj drzavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.