Jevreji i Arapi protestovali zbog izraelske okupacije

Stotine i Jevreja i Arapa protestovale su sinoć u Jerusalimu protiv izraelske okupacije.
To je prvi protest u čitavom nizu događaja povodom 50 godina od šestodnevnog rata, koje organizuje pokret Stojimo zajedno, sastavljen od organizacija zagovornika mira i levičarskih partija.
 
Izrael je u tom ratu 1967. godine osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze, kao i Golansku visoravan i Sinaj.
 
U okviru mirovnog sporazuma s Egiptom, 1979. godine Izrael se povukao sa Sinaja, a iz Gaze je 2005. godine evakuisao jevrejske naseljenike i povukao vojsku, ali i dalje drži pojas pod blokadom.
 
Sinoćni protest je bio uperen "protiv nastavka kontrole Izraela nad (palestinskim) teritorijama i posebno istočnim Jerusalimom, a za mirno rešenje i pravdu za oba naroda", kako je navedeno u saopštenju pokreta.
 
Ranije u subotu ubijen je jedan palestinski mladić nakon što je nožem ubo dva izraelska civila i jednog graničnog policajca u starom gradu u Jerusalimu. Jedan od organizatora protesta Itamar Avneri rekao je da je taj incident "bolno podsećanje na cenu okupacije".
 
Članica Kneseta iz levičarske partije Merec Zahava Gal-On govorila je na protestu i poručila da se sukob sa Palestincima ne može staviti u drugi plan i da napad nožem "ogoljava iluziju da je moguće lišiti čitav narod prava i suvereniteta".
 
Muhamed Abu Humas apelovao je na svakoga ko "veruje u palestinski narod da stane protiv rasističke (izraelske) vlade".
 
Vodja izraelskog levičarskog pokrera Mir sad (Šalom akšav) Avi Buskila izrazio je nadu u jedinstvo, kritikujući desničarsku Vladu Izraela u kojoj su pristalice jevrejskih naseljenika i koja navodno želi da prevlada mržnja u kojoj Jevreji mrze Arape, Jevreji poreklom iz bliskoistočnih zemalja mrze one koji su došli iz istočne Evrope, desničari mrze levičare.
 
On je najavio pobedu Jevreja i Palestinaca, onih koji žive u Jeruslimu i Tel Avivu "svih nas zajedno", kako je rekao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.