Sajentolozi iznose milijarde iz Rusije

Sajentološka crkva, čiji ogranci se nalaze u Moskvi i Sankt Peterburgu, za poslednje tri godine iznela je u SAD oko tri milijarde rubalja (oko 50 miliona evra) kroz "donacije", piše list "Izvestija", pozivajući se na podatke eksperata.
U sredu je Federalna služba bezbednosti izvršila pretres Centra za upravljanje delatnošću za širenje sajentologije u podmoskovskom gradu Losino Petrovskom. To je jedna od ključnih struktura ruskih sajentologa. Pretres je sproveden u okviru istrage krivičnog dela o nezakonitoj poslovnoj delatnosti lica iz religiozne sekte "Sajentološka crkva Sankt Peterburg".
 
"Prema podacima istrage, treninzi i seminari bivše filijale ’Sajentološke crkve‘ vođeni su bez licence. Materijale koji su oduzeti iz kancelarije trenutno proučavaju istražitelji FSB. Eksperti tvrde da je za poslednje tri godine preko ’Sajentološke crkve‘ kroz ’donacije‘ u SAD izneto oko tri milijarde rubalja", navodi list.
 
Krajem juna prošle godine Vrhovni sud Rusije proglasio je zakonitom odluku o likvidaciji Sajentološke crkve na zahtjev Ministarstva pravde. Ministarstvo je izvršilo proveru organizacije i religioznu ekspertizu i došlo je do zaključka da faktička delatnost Sajentološke crkve nije u skladu sa formama, metodama i osnovama veronauke, koje su navedene prilikom upisivanja u državni registar i da zato ne može da bude priznata kao religiozna organizacija. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.