Turska: Uhapšeno 49 osoba pred referendum

Policija u Turskoj uhapsila je 49 ljudi zbog navodne povezanosti sa ID.
Turska: Uhapšeno 49 osoba pred referendum
Foto: Pixabay

Oni su navodno planirali teroristički napad tokom referenduma o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javila je danas agencija Anadolja.

Policija je uhapsila osumnjičene u sedam simultanih policijskih akcija u Istanbulu. Među uhapšenima je 41 stranac, a neki od njih su povezani i sa napadom u noćnom klubu u Istanbulu u novogodišnjoj noći.

ID je pozvala na napade tokom održavanja referenduma u Turskoj, tvrdeći da se glasanje protivi Bogu i da su muslimanski glasači nevernici. U Turskoj će u nedelju biti održan ključan referendum o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana čiji bi ishod mogao da preoblikuje politički sistem u zemlji i promeni odnose Turske sa Zapadom.

Referendum je organizovan devet meseci posle neuspelog vojnog udara a pozvano je 55,3 miliona građana da glasa o izmeni Ustava koji predviđa ukidanje mesta premijera u korist predsednika države, koji bi imao šira ovlašćenja. Turska vlada smatra da je takva reforma neophodna da bi država bila stabilna čime bi se izbegle "krhke koalicione vlade" koje su bile pre dolaska Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Protivnici smatraju da referendum daje Erodganu autoritarnu moć optužujući turskog predsednika da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno posle neuspelog puča 15. jula 2016. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet