VIDEO: Makron i Le Penova u drugom krugu, glasalo čak 80 odsto Francuza

Prve ankete predsedničkih izbora u Francuskoj pokazuju da će se u drugom krugu izbora najverovatnije boriti Emanuel Makron i Marin Le Pen.
VIDEO: Makron i Le Penova u drugom krugu, glasalo čak 80 odsto Francuza
Foto: 021

Kako piše "Gardijan", Makron je osvojio 23,7 odsto glasova, dok je Le Penova osvojila 21,7 odsto glasova.

Međutim, odmah iza liderke Nacionalnog fronta je i nekada glavni favorit izbora Fransoa Fijon sa 20,3 odsto glasova. Sledi Žan-Lik Melanšon sa 19,06 odsto.

Drugi krug izbora održaće se 7. maja.

Pristalice Makrona počele su da slave pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora. Pristalice koje su se okupile u njegovom izbornom štabu burno su aplaudirale na vest da je osvojio najveći broj glasova.

Predsednički kandidat Emanuel Makron, koji je prema preliminarnim podacima uzeo najveći broj glasova u prvom krugu izbora, izjavio je da je Francuska danas okrenula novi list u političkom životu te zemlje. Istovremeno, premijer Francuske Bernar Kaznev pozvao je sve demokratski orijentisane birače da u drugom krugu glasaju za Makrona.

Prethodno je institut IPSOS saopštio da su Makorn i Le Penova prošli u drugi krug predsedničkih izbora.

Inače, izlaznost na predsedničkim izborima u Francuskoj je do 20 časova po lokalnom vremenu iznosila 81 odsto.

Sukob građana i policije na ulicama Pariza

U centru Pariza izbili su sukobi demonstranata i policije posle objavljivanja informacije da je Marin Le Pen osvojila najviše glasova na današnjim predsedničkim izborima.

Policija je upotrebila suzavac protiv demonstranata.

Snage za sprečavanje nereda su opkolile taj deo grada, prenosi AP, preciziracjući da je reč o okupljenim mladim ljudima, među kojima ima anarhista i "antifašista".

  • Мунгос

    24.04.2017 00:20
    Уколико Emanuel Makron победи, онда нема потребе хапсити Марин Л Пен.
  • nikako

    24.04.2017 00:15
    @Milana
    "Izlaznost 81%!!! U tome ke kvaka, kako razbuditi učmale građane srbije!"

    Teško je razbuditi 800.000 pokojnika iz biračkog spiska.

  • Bro

    23.04.2017 23:07
    81% !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.