Takata na ivici bankrota zbog neispravnih vazdušnih jastuka

Japanska kompanija vazdušnih jastuka Takata podnela je danas zahtev za stečaj u Tokiju i SAD zbog neispravnih vazdušnih jastuka povezanih sa smrću najmanje 16 ljudi.
 Takata na ivici bankrota zbog neispravnih vazdušnih jastuka
Foto: Pixabay
Zbog neispravnih mehanizama za naduvavanje jastuka koji mogu da eksplodiraju i rasprše sitne metalne ili plastične delove povučeno je više od 100 miliona vozila najvećih svetskih proizvodjača automobila, uključujući Hondu, Tojotu, Ford i BMW.
 
Kompanija je najavila aukciju na kojoj će veći deo njihove imovine kupiti konkurentska firma Kej Sejfti Sisitems (Key Safety Systems) za 1,6 miliona dolara. Takata je početkom juna postigla nagodbu sa ženom koja je povredjena zbog neispravnih vazdušnih jastuka te firme.
 
To je prva tužba protiv Takate koja je podneta u Japanu zbog problema s vazdušnim jastucima i zbog kojih je povučeno više miliona automobila širom sveta. Žena je povukla tužbu koju je podnela u maju, a prema izveštaju televizije NHK dogovorom je dobila 119.000 dolara.
 
U trenutku sudara na autoputu prošlog oktobra, ona je sedela na suvozačevom mestu na kojem se vazdušni jastuk nije otvorio kako treba, dok je na mestu vozača jastuk bio ispravan. U pitanju je bilo sportsko vozilo marke "Nissan X-Trail" iz 2006. godine. Žena je zadobila povrede na licu, levoj ruci i desnoj šaci, saopštio je Nisan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet