Moraćemo i u autobusima da imamo vezan pojas

Nova, stroža ekološka i bezbednosna pravila za proizvodnju i korišćenje autobusa uvode se u Evropskoj uniji od 2018. godine.
Moraćemo i u autobusima da imamo vezan pojas
Foto: Pixabay
Uvodi se regulativa oko pasivne i aktivne bezbednosti putnika, što znači da vozači neće moći da voze ukoliko putnici nisu vezani sigurnosnim pojasevima. Brzina je ograničena elektronski na 120 kilometara na čas, a ko bude pokušavao da izigra propise platiće kaznu uz isključenje iz saobraćaja.
 
Oni koji žele da i dalje prevoze putnike, moraće da nabave nove autobuse koji odgovaraju novim bezbednosnim standardima, prenosi RTS.
 
Putnici će imati udobnost avionskog prevoza, komfor koji podrazumeva punjenje elektronskih uređaja na sedištu, kao i pristup internetu. Sedišta moraju da budu anatomska, a obavezno je i korišćenje pojaseva za vezivanje. Na promociji novih autobusa "Dajmlera" održanoj u Briselu, prikazan je i program autonomne vožnje, odnosno vožnje bez vozača.
 
"Vozači sve više postaju piloti. Imamo već sada razvijene programe za autonomnu vožnju. Ako automobili mogu da idu sami to mogu i autobusi. Na korak smo od toga da vozač bude samo programer kao pilot u avionu", kažu iz "Dajmlera".
 
U EU trenutno nedostaju vozači autobusa. Do kraja ove dekade ta profesija će postati deficitarna ne samo u Evropi nego i u Srbiji. Već sada naši vozači idu u Sloveniju i Austriju i zapošljavaju se jer su plate čak pet puta veće. Da biste vozili autobus u EU, trebaće vam i posebna licenca. 
 
Turistički autobusi koji idu u evropske zemlje moraće da imaju motore standarda "evro 6" bez kojih nema ulaska u gradske celine. Razmišlja se i o električnim autobusima sa dometom preko 500 kilometara, međutim, za takve projekte potrebne su nove baterije i novi, mnogo brži punjači.
  • babaroga

    29.06.2017 19:06
    Za početak
    bi trebali da imamo vozače koji će svojom sigurnom vožnjom obezbediti našu sigurnost. Da se ne desi da voze ture od 20 i više sati sa pola dana pauze!
  • Aleksandar

    28.06.2017 09:50
    Sigurnost
    Ma mogu oni da izmisljaju zakon koliko hoce, na zalost i dalje ce da se gine! Samo lupetaju gluposti, obisao sam kompletnu evropu i nigde nema pojaseva u autobusima! Ako je tako grad Beograd morace kompletan vozni park da parkira u otpad na reciklazu!
  • Недељко

    28.06.2017 09:07
    Мало даље
    Колико је ова мера орјентисана на безбедност а колико на профит време ће показати. Исто је и са обавезним индикаторима притиска ваздуха у гумама. Сада у обавезну опрему спада индикатор притиска у гумама а уведен је исто као средство које повећава безбедност. Далеко су све ове мере од праве жеље да се неком сачува живот.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.