Uragan Marija: Recite svetu da je Dominika uništena

Uragan "Marija" se, kao oluja pete kategorije, protekle noći svom silinom obrušio na ostrvo Dominiku, pričinivši štetu ogromnih razmera, a premijer te karipske države Ruzvelt Skerit rekao je da je Dominika uništena i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu.
"Molim vas, recite svetu da je Dominika uništena", rekao je Skerit. On je naveo da se sklonio u podrum nakon što je vetar odneo krov njegove rezidencije, dok mu je kuća poplavljena, dodavši da su skoro svi ljudi sa kojima je razgovarao ostali bez krova nad glavom.
 
"Izgubili smo sve što se novcem može kupiti", napisao je premijer na Fejsbuku. Skerit je rekao da se ne zna da li ima poginulih i povređenih, te da je sada fokusiran na spasavanje zaglavljenih i pružanje medicinske pomoći povređenima, pozvavši međunarodnu zajednicu u pomoć.
 
"Biće nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste", poručio je, naglasivši da su posebno potrebni helikopteri kako bi vlasti mogle da procene razmere štete.
 
Uragan "Marija" je tokom većeg dela jučerašnjeg dana bio u kategoriji četiri, ali je dobio na snazi uveče, u trenutku kada je pogodio Dominiku i francuska ostrva Martinik i Gvadelupe. 
 
Jedna osoba poginula, dvoje nestalo
 
Najmanje jedna osoba stradala je kada se uragan obrušio na Gvadelupe, saopštili su danas zvaničnici. To je prva potvrđena žrtva snažne oluje. Kako su precizirali iz lokalne uprave, osoba je stradala kada je na nju palo drvo.
 
Prijavljen je i nestanak dve osobe nakon što je njihov brod potonuo kod najistočnijeg ostrva na arhipelagu francuske teritorije La Dezirad.
 
Uragan je ostrvu Martinik naneo neznatnu štetu. "Na Martiniku su operacije izviđanja još u toku, ali već možemo da vidimo da šteta nije velika", rekao je Žak Vitkovski, šef francuske Službe civilne zaštite. Vitkovski je naveo da je na Martiniku oko 25.000 domaćinstava ostalo bez struje, a dve opštine bez pijaće vode.
 
Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u Portoriku i na američkim Devičanskim ostrvima i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i Federalnu agenciju za vanredne situacije da koordinišu svu pomoć. "Marija" će, kako se očekuje, biti najsnažniji uragan koji će pogoditi Portoriko u poslednjih 85 godina.
 
"Marija" se kreće skoro istom putanjom kao i uragan "Irma", koji je ranije ovog meseca protutnjao ovim područjem. Trenutno nosi sa sobom vetrove koji duvaju brzinom od 250 kilometara na sat i oslabio je na kategoriju četiri, ali bi ponovo mogao da ojača kako se kreće ka Portoriku i Devičanskim ostrvima, upozorili su meteorolozi.
 
  • Vojvosadjan

    20.09.2017 14:00
    @Nikola
    Da da bas to. Svima nam je jasno da vezbaju s harpom po Majamiju. Al lupas majko sveta..
  • TG

    20.09.2017 10:59
    @nikola
    Pre bih rekao kako mi prema zemlji tako i ona prema nama
  • Nikola

    20.09.2017 08:21
    Svima jasno
    Valjda je svima sada jasno da se HAARP sistemi vežbaju i da je to novo oružje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.