Desničarskoj partiji ključna ministarstva u novoj Vladi Austrije

Izbor nove Vlade Austrije označiće skretanje te zemlje udesno, pošto će nacionalistička Slobodarska partija Austrije (FPO) imati nekoliko ključnih ministarstava, dok će lider konzervativaca Sebastijan Kurc postati kancelar.
Desničarskoj partiji ključna ministarstva u novoj Vladi Austrije
Foto: Pixabay
Kurcova Austrijska narodna partija (OVP) postigla je kasno sinoć sa FPO koalicioni dogovor, prema kojem će njen lider Hans-Kristijan Štrahe biti vicekancelar i ministar sporta i državne uprave, dok će njegova stranka krajnje desnice voditi još pet ministarstava, uključujući unutrašnje i spoljne poslove i odbranu, prenela je agencija APA.
 
OVP će uz kancelarsku poziciju dobiti sedam ministarstava, između ostalog finansija, ekonomije i pravosuđa.
 
Na parlamentarnim izborima održanim 15. oktobra, Kurcova stranka zauzela je prvo mesto osvojivši 31,5 odsto glasova, dok je Štraheova FPO bila treća, sa 26,0 odsto glasova.
 
Kurc i Štrahe su danas predstavili koalicioni sporazum predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu, koji je ocenio da ništa ne sprečava formiranje nove vlade, a potom su sporazum potvrdila i rukovodstva obe partije.
 
U dosadašnjoj Vladi socijaldemokratskog kancelara Kristijana Kerna, Kurc je bio ministar spoljnih poslova. On ističe značaj proevropskog usmerenja Austrije i očekuje se da ostane na toj liniji, uprkos tome što će izrazito evroskeptična FPO voditi Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Van der Belen je posle sastanka rekao da su ga Kurc i Štrahe uverili da će nova vlada imati "proevropsko" usmerenje.
 
"U današnjem razgovoru složili smo se, između ostalog, da je nacionalni interes Austrije da ostane u središtu snažne Evropske unije i da aktivno učestvuje u budućem razvoju EU", rekao je Van der Belen.
 
Drugi detalji koalicionog sporazuma trebalo bi da budu objavljeni kasnije, a obe stranke su se u kampanji zalagale za čvršću kontrolu imigranata, brze deportacije tražilaca azila čiji su zahtevi odbijeni i za obračun s radikalnim islamom.
  • Georg

    16.12.2017 19:05
    Sada će se govoriti: Hvala Kurzu na udarzu !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.