Preminuo astronaut Alan Bin, četvrti čovek koji je hodao po Mesecu

Američki astronaut Alan Bin, četvrti čovek koji je šetao Mesecom, preminuo je danas u 87. godini u Hjustonu.
Bin je bio na Mesecu 1969. godine kao deo tročlane posade Apolo 12 misije i bio je komandant posade na svemirskoj stanici Skajlab 1973. godine.
 
"Alan Bin je jednom rekao: ''Imao sam najlepši život na svetu''", saopštio je administrator NASA Džim Brajdenstajn, preneo je Rojters.
 
Bin je rođen 15. marta 1932. godine. Proveo je 1.671 sati i 45 minuta u svemiru, od čega 10 sati i 26 minuta na Mesecu i u Zemljinoj orbiti.
 
Bin je dao otkaz u NASA 1981. i posvetio se slikarstvu. Njegove slike uglavnom predstavljaju ono što je doživeo kao astronaut. Naslikao je brojne mesečeve pejzaže i dočarao na platnu kosmičke avanture njega i njegovih kolega iz vremena Apolo misija.
 
"Čak i kad bih živeo 185 godina, ne bih ostao bez inspiracije na tu temu", rekao je jednom prilikom Bin.
 
Škotlanđanin poreklom, na Mesec je poneo i komadić tartana klana MekBin, čiji je potomak. Bio je pilot, vazduhoplovni inženjer i astronaut.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.