EU povećava budžet za svemirski program

Evropska unija predložila je povećanje budžeta za svemirski program od 50 odsto, na 16 milijardi evra.
EU povećava budžet za svemirski program
Foto: Pixabay
Novi budžet za period od 2021. do 2027. godine pojačaće ulogu EU u svemirskim istraživanjima u svetu, saopštila je Evropska komisija.
 
Svemirska istraživanja pomažu u upravljanju zemljištem, urbanom planiranju, optimizaciji lučkog saobraćaja, posmatranju Zemlje, telekomunikacijama i navigaciji, kao i u drugim aktivnostima.
 
Evropska komisija je navela da u nepredvidivom geopolitičkom kontekstu svemirske aktivnosti imaju sve veći strateški značaj.
 
"Svemir je pitanje nauke, istraživanja i međunarodne saradnje (što pokazuje Međunarodna svemirska stanica) i ima veoma praktičnu ulogu u smislu podsticanja inovacija, ekonomskog rasta i bezbednosti", navodi se u saopštenju.
 
EU navodi i da evropski svemirski sektor, vredan između 53 i 62 milijarde evra, zapošljava 231.000 ljudi i da EU proizvodi trećinu satelita u svetu. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.