EP izglasao početak kaznene procedure protiv Mađarske

Evropski parlament izglasao je da EU pokrene kaznenu proceduru protiv Mađarske zbog kontinuiranog gaženja demokratskih principa.
Zakonska procedura protiv Mađarske pokreće se zbog podrivanja demokratije i kršenja "stalnih vrednosti" EU od strane premijera Viktora Orbana.
 
Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.
 
Ova odredba Ugovora o EU podrazumeva suspenziju određenih prava zemlje članice uključujući i zabranu prava glasa u EU institucijama. 
 
Poslanici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate između različitih frakcija Evropskog parlamenta i unutrašnjih podela među članovima najveće Evropske narodne partije kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana. 
 
Ova procedura predviđena je tzv. Ustavom EU u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrednosti EU kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina. Pokretanje Člana 7 podrazumeva između ostalog suspenziju EU finansijskih transfera određene članice, ali i moguće privremeno ukidanje glasa te zemlje u EU institucijama. 
 
Posle usvajanja u Evropskom parlamentu odluka o suspenziji Mađarske naći će se pred Evropskim savetom na glasanju. Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU. 
 
Evropska komisija pokrenula je istu proceduru protiv Poljske u decembru 2017. godine.
  • Todor

    12.09.2018 21:45
    Ungarofili IQ 0
    Uvek podržavam bilo šta upereno protiv MMF-a, ali ne može se MMF koristiti kao paravan za odbranu fašističke tvorevine kao što je Orban i njegova država.
  • NO

    12.09.2018 20:03
    Pero veze sa životom nemaš!
  • pera

    12.09.2018 18:48
    ..
    Orban je diktator ko i Vucic, tako da pozdravljam odluku EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.