Ministar uzeo 122 miliona dolara mita

Kina je razrešila ministra železnica koji je u pritvoru zbog istrage da je uzeo više od 800 miliona juana (122 miliona dolara) mita za davanje poslova na realizaciji ogromnih građevinskih projekata na železnici širom zemlje.

Kina je razrešila ministra železnica koji je u pritvoru zbog istrage da je uzeo više od 800 miliona juana (122 miliona dolara) mita za davanje poslova na realizaciji ogromnih građevinskih projekata na železnici širom zemlje.

Kineski mediji pišu da je Liu Džiđun smenjen prošlog meseca, kada je počelo da se razmotava klupko korupcijskog skandala na kineskim železnicama, jednog od najvećih poslednjih godina. Prošle godine centralne vlasti su izrekle disciplinske mere za 146.517 funkcionera koji su bili umešani u korupciju.

Od kada je Liu postao ministar 2003. godine troškovi za izgradnju brzih pruga su otišli nebu pod oblake, sa investicijama koje su prešle 700 milijardi juana (80 milijardi dolara) prošle godine, piše list "Global tajms", navodeći da je svako ko je hteo da radi neki projekat za železnice morao da odvoji četiri odsto vrednosti posla za ministra Liua.

  • Pera

    06.03.2011 11:36
    Dobro je kad nas obavestavaju sta je ukrao Liu u Kini. Taj je bar bio skroman i uzimao "svega" 4% od ugovorenog posla.Nasi su prilikom sklapanja ugovora sa Izraelcima , na cenu dodali bar 50%! Sta bi bilo da su pregovarali u vreme zakljucenja ugovora, kad su par godina kasnije, kad je izbio skandal dobili resturn od 12miliona evra?
    Nasi,moze se reci da imaju muda.
  • 06.03.2011 11:13
    Liu je uzimao" skromnih "4%, dok nasi ministri imaju bolji apetit i traze do 50%. Kako se cena ugovora o zakupu usluga izraelskog satelita, sa 26 miliona, posle izbijanja skandala smanjila na nekih 15 miliona? I to je previse, ali kad se pregovara kako nasi pregovaraju, trazeci da se cene dupliraju-i razlika in se isplati u kesu, ma koliko da ste posteni, morate se povinovati zahtevima kupca, makar i na ustrb vaseg ugleda.
    Dokle ce nam na celu drzave biti ovi nezasiti licemeri i lopovi najgore sorte? Koliko bi porodica moglo biti zbrinuto ili koliko radnih mesta otvoreno sa tih desetak miliona?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet