Mesindžerova prva fotografija Merkura

Svemirska sonda Mesindžer poslala je prvu fotografiju od kako je 17.marta ušla u orbitu oko Merkura, a na njoj se nalazi deo ove planete koji ni jedna svemirska letelica do sada nije imala prilike da vidi i da snimi.

Svemirska sonda Mesindžer poslala je prvu fotografiju od kako je 17.marta ušla u orbitu oko Merkura, a na njoj se nalazi deo ove planete koji ni jedna svemirska letelica do sada nije imala prilike da vidi i da snimi.

Fotografija je snimljena 29. marta u 5:20h, dok se svemirska sonda nalazila iznad Merkurovog južnog pola. Zrakasti krater koji dominira na gornjem delu fotografije je Debisi, a zapadno od njega nalazi se manji krater Matabej, sa neobično tamnim "zracima".

U donjem delu fotografije, snimljene u blizini Merkurovog južnog pola, nalazi se teritorija koja do sada nije viđena, a Mesindžer je prva svemirska letelica koja je taj region Merkura uspela da snimi. Nakon ove prve, Mesindžer je tokom šest sati snimio još 363 fotografije, a zatim je neke od prikupljenih podataka počeo da šalje na Zemlju, tako da njegov naučni tim sada pregleda ove informacije koje kontinuirano pristižu.

Tokom naredna tri dana svemirska sonda će snimiti još 1.185 fotografija, a 4. aprila počinje kontinuirani rad na mapi celog Merkura.

  • budala

    30.03.2011 14:38
    @TV
    http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/
  • TV

    30.03.2011 11:19
    ?
    A jel ima neka web lokacija gde te fotke mogu da se pogledaju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.