Zona evakuacije oko Fukušime ostaje ista

Nivo radioaktivnog joda u morskoj vodi pored havarisanog japanskog nuklearnog kompleksa Fukušima-Daići i dalje raste i veći je od dozvoljenog čak 4.385 puta, saopštila je kompanija TEPCO koja rukovodi nuklearkom.

Nivo radioaktivnog joda u morskoj vodi pored havarisanog japanskog nuklearnog kompleksa Fukušima-Daići i dalje raste i veći je od dozvoljenog čak 4.385 puta, saopštila je kompanija TEPCO koja rukovodi nuklearkom.

Japanska vlada je danas saopštila da neće proširiti zonu za evakuaciju od 20 kilometara oko Fukušime, iako je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila da se radijacija proširila na područje od 40 kilometara oko nuklearke. Glavni sekretar japanske vlade Jukio Edano potvrdio je da je IAEA obavestila japansku stranu da je nivo radijacije u zemljištu premašio jedan od standarda IAEA.

"IAEA nam je savetovala da pažljivo razmotrimo situaciju na osnovu njenog izveštaja", rekao je Edano, dodajući da smatra da to, za sada, ne zahteva proširenje zone za evakuaciju. On je, međutim, kazao da će japanske vlasti pratiti nivo radijacije i preduzeti odgovarajuće mere ako bude neophodno, jer postoji mogućnost akumuliranja radijacije tokom vremena, što bi moglo štetno uticati na zdravlje ljudi.

Američka vojska je odlučila da pošalje jednu mornaričku jedinicu specijalizovanu za nuklearne katastrofe u Japan da pomogne lokalnim vlastima. Ona će danas krenuti iz SAD, a u Japan bi trebalo da stigne u petak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.