Libija: Novinar poginuo, trojica ranjena

Jedan novinar je danas poginuo, a trojica su ranjena artiljerijskom vatrom u Misrati, javio je izveštač agencije Frans pres iz bolnice u tom gradu na zapadu Libije.
Jedan novinar je danas poginuo, a trojica su ranjena artiljerijskom vatrom u Misrati, javio je izveštač agencije Frans pres iz bolnice u tom gradu na zapadu Libije.

Identitet poginulog novinara nije objavljen pošto njegova porodica još nije obaveštena.

Teže je ranjen Amerikanac Kris Hondros (Kris, 41) iz foto agencije Geti, dok će identitet druge dvojice ranjenih novinara biti naknadno saopšten.

Četvorica novinara su bila u grupi na glavnoj ulici Misrate, poprištu najžešćih borbe između pobunjenika i snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju. Taj grad je skoro dva meseca pod opsadom Gadafijevih snaga.

NATO bombardovao "civilne i vojne ciljeve"

NATO snage danas su bombardovale "civilne i vojne ciljeve" jugozapadno od libijske prestonice, javila je državna televizija Al Džamahirija.

Televizija je prenela da je bombardovana zona Bir al-Ganama ne navodeći druge detalje.

Operacije zapadnih snaga u Libiji traju već mesec dana i pobunjenici su prvi put formalno zatražili pomoć stranih kopnenih trupa, dok je francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe rekao da se potpuno protivi slanju vojnika u ovu severnoafričku zemlju, čak i pripadnika specijalnih snaga koji bi rukovodili vazdušnim napadima.

Istovremeno, francuski premijer Fransoa Fijon rekao je da će Francuska pojačati vazdušne napade na Gadafijeve snage kako bi zaštitila civile, ističući, istovremeno, "da će biti neophodno da se iznađe političko rešenje, što je uslov dijaloga da bi mogla da se razreši kriza u Libiji".

U međuvremenu, holandski brigadni general Mark van Um rekao je da upotreba vazduhoplovnih kapaciteta da bi se zaštitili civili u Misrati ima svoja ograničenja s obzirom na Gadafijevu taktiku da koristi ljudske štitove i krije teško naoružanje u gradskim oblastima.

Misrata je u rukama pobunjenika, a pod opsadom Gadafijevih snaga više nedelja.

SAD će pomoći libijskoj opoziciji

SAD nameravaju da libijskoj opoziciji pomognu isporukama vrednim 25 miliona dolara, ali ne u vidu oružja, potvrdili su danas zvaničnici administracije u Vašingtonu.

Prema planu koju je predložio predsednik Barak Obama, administracija će opoziciji pomoći da obezbedi zaštitu civila od napada snaga Moamera Gadafija. Pritom će biti iskorišćena predsednička ovlašćenja da u hitnim situacijama, bez odobrenja Kongresa, iskoristi postojeće resurse za vojne i humanitarne svrhe.

Libijskoj opoziciji trebalo bi da se pošalju vozila, cisterne za gorivo, ambulantna kola, mediciinska oprema, zaštitni prsluci, dogledi i radio-stanice, prenosi Asošijeted pres.

Iako će sve te isporuke stići iz raznih vladinih agencija, očekuje se da najveći deo stigne iz magacina Pentagona, kažu zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni.

Nije još poznato kada će Obama potpisati preporuku za slanje pomoći Prelaznom nacionalnom savetu, praktično llibijskoj opozicionoj vlaldi, sa sedištem u Bengaziju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.